Amazon, çalışanlarını robotlardan korumak için yeni yelekler üretiyor

Amazon, çalışanlarını robotlardan korumak için yeni yelekler üretiyor

Son yıllarda robotların ve yapay zekanın işlerini ellerinden alacağını düşünen insanlık, şimdiden kendini robotlara karşı korumaya aldı. Bu yeni çalışma düzeninin öncülerinden Amazon, depolarda çalışan insanların kendini yine depolarda çalışan robotlara karşı koruması için bir yelek üretti.

Bu yelek, depoda çalışan insanlara yaklaşmakta olan robotlara sinyal göndererek yavaşlamaları gerektiğini söylüyor. Böylece olası çarpışmaların önüne geçiliyor. Amazon Robotics Başkan Yardımcısı Brad Porter konu hakkında şu yorumda bulunuyor:

Eskiden çalışanlar, robotik trafik planlayıcısının bölgeye göre rota çizebilmesi için çalışacakları yerin etrafını işaretliyordu. Bu yelek sayesinde robotlar bu alanı daha uzaktan algılayabilecek ve yolculuk planını daha zekice güncelleyerek daha temiz bir sürüş gerçekleştirecek.

Bu arada geçmişte robotlar ve depo çalışanları arasında ciddi olaylar yaşandığını da belirtelim. Aralık ayında Amazon’un New Jersey deposunda robotlardan biri, av esnasında ayıları kaçırmak amacıyla kullanılan ayı spreyini parçalamak suretiyle açarak yakınındaki 24 çalışanı yaraladı. Ayı spreyinin ayılar üzerinde biber gazı etkisi yarattığını da hatırlatalım.

Amazon ürettiği bu yelekle birlikte robot ve insan çalışanlar arasındaki iş ilişkilerini düzenlerken, iş güvenliği konusunda kendi adını da temize çıkarmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl İş Güvenliği ve Sağlığı Ulusal Konseyi'nin hazırladığı Dirty Dozen listesine dahil edilen Amazon,  en kötü çalışma şartlarına sahip olan ABD merkezli şirketler arasında yerini aldı. Bu listede 2013'ten bu yana Amazon depolarında 7 iş cinayetinin gerçekleştiğinden de bahsedildi.

Amazon'un attığı bu adım, Her ne kadar imaj yenilemenin bir parçası olsa da geleceğe ne kadar yaklaştığımızın da bir göstergesi olarak öne çıkıyor. İş gücünün robotlara ve yapay zekaya kaymasıyla birlikte insan ve robot çalışan ilişkilerini düzenleyen yeni çalışma kanunları ve yaptırımlarla da karşılamamız olası.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.