Giant Food Stores, 172 mağazasına robotik asistanlar yerleştirecek

Giant Food Stores, 172 mağazasına robotik asistanlar yerleştirecek

Marty ismiyle piyasaya sürülecek olan Giant Food Stores’un yeni asistanı uzun, yavaş hareket eden ve gri bir robot. Aynı zamanda kocaman karikatürvari gözlere sahip olan Marty’nin yakın gelecekte pilot mağazalar dışında da müşterilere yardımcı olması bekleniyor.

Pek konuşkan olmayan Marty’nin ince gövdesinde ise küçük bir mesaj müşterileri karşılayacak:

“Bu dükkan güvenliğiniz için Marty tarafından görüntüleniyor. Marty, alışveriş deneyiminizi iyileştirmek üzere döküntüleri, kirliliği ve diğer potansiyel tehlikeleri mağaza çalışanlarına haber vermek için görsel çekim teknolojisi kullanan otonom bir robot.”

Pennsylvania, Maryland, Virginia ve West Virginia bölgesinde hizmet veren Giant Foods gelecek aylarda 172 mağazasında Marty’ye istihdam sağlayacak. Döküntüleri, kirliliği ve diğer potansiyel tehlikeleri Marty’nin haber vermesi, dükkan çalışanlarına diğer işlerle ilgilenmesi için daha fazla zaman kazandıracak.

Kamerasıyla yerleri tarayan Marty, yerde herhangi bir tehlike olup olmadığını kontrol edecek. Herhangi bir tehlikeyle karşılaştığında ise yakınındaki müşterilere “dikkat! Tehlike tespit edildi!” Diyerek, onları uyaracak. Ardından mağazanın PA sistemine bir uyarı gönderecek.

Marty bunun yanı sıra rafları tarayarak tükenen ürünleri tespit edebilecek ve fiyatları kontrol ederek raflarda yer alan fiyatlar ile dükkanın veritabanındaki fiyatlar arasında bir farklılık olmadığından emin olacak.

Giant Food Stores’un Yönetim Kurulu Başkanı Nicholas Bertram ise Marty hakkında şunları söylüyor:

“Robotları ve yapay zekayı araştırma laboratuvarından satış alanlarına getirmek, heyecan verici bir yolculuk. Ve pilot dükkanlarımızda müşterilerin geri bildiriminden heyecan duyduk.”

Bu açıklamaya ek olarak bir Giant Food Store yetkilisi robotun, çalışanların yerini almayacağını açıkladı. Yine de perakende sektörü, insan iş gücünün kolaylıkla robotlarla yer değiştirebileceği alanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde size aktardığımız üzere Microsoft ve Google’da yapay zeka geliştiren yatırımcı Kai-Fu Lee, 15 yıl içinde işlerin yüzde 40’ını yapay zekanın yapacağını ifade etmişti. Aynı şekilde Microsoft'un üst düzey yöneticisi Brad Smith de 2019’da teknoloji dünyasını bekleyen problemler arasında yapay zeka ve işsizliği de göstermişti. Bu şartlar altında Marty, gün geçtikçe yaklaşan geleceğin bir önizlemesi olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.