Özellikle Bandersnatch etkileşimli içeriğiyle dijital yayıncılık anlayışına yeni bir soluk getiren Netflix, HBO'yu değil Fortnite’ı kendine rakip olarak gördüğünü ifade etti. Geçtiğimiz perşembe günü son çeyrek raporlarını açıklayan şirket, ABD’de TV başında geçirilen zamanın yüzde 10’unu oluşturuyor.
Bununla beraber Netflix, rakiplerini TV içeriği ve video yayıncılığı yapan şirketlerin dışına taşıdı. Şirketin hissedarlara yönelik mektubunda şu ifadelere yer veriliyor:
HBO’dan çok Fortnite ile rekabet ettik ve bu rekabeti kaybettik. Ekim ayında YouTube küresel olarak bir kaç dakikalığına çöktüğü sırada bizim görüntüleme ve üyelik rakamlarımız artış gösterdi. Bu çok parçalı pazarda, tüketicileri eğlendirmek isteyen ve bünyesinde harika deneyimler bulunduranların kolayca aşabileceği düşük kıstaslara sahip binlerce rakip var.
Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere Netflix kendi klasmanında bulunanlarla rekabet etmekte zorlanmazken, eğlence sektörünün diğer segmentleriyle rekabet etmeye hazırlanıyor. İzleyicilerin boş zamanlarında yaptığı diğer eğlenceli faaliyetlere göz diken Netflix, Fortnite’ı da bu kapsamda karşısına alıyor. Bu anlamda Netflix’in yayıncılık ve oyun sektörü fark etmeksizin eğlence sektörünü tek bir çatı altında değerlendirdiğini söylemek mümkün.
Aslında Netflix’in bu açıklaması; internetin, mobil telefonların ve oyunların, izleyicileri TV’den uzaklaştırdığı bir döneme denk geliyor. Hatta geçtiğimiz aylarda sizelere aktardığımız üzere Nielsen’in yaptığı bir araştırmaya göre ABD’deki kullanıcıların yüzde 45’inin TV izlerken ikinci bir ekrana bakıyor.
2012 yılından beri mobil sektörünün önde gelen uzmanları mobil uygulamalarda geçirilen zamanın, TV izlemekle geçen zamanın önüne geçeceğini ifade ediyordu. Bir kaç yıl önce ise kullanıcıların mobilde geçirdiği zaman ilk defa TV’yi solladı. Bu da bizlere Netflix’in rekabet anlayışındaki değişimin yerinde bir yaklaşım olduğunu gösteriyor.
Hatta kullanıcıların mobile olan ilgisinin etkisini Fortnite’da da görmek mümkün. 200 milyon oyuncuya ulaşan Fortnite, 139 milyon kullanıcıya ulaşan Netflix ile rekabetinde şimdiden önde.
Üstelik Fortnite ve PUBG gibi yüksek oranda ilgi gören oyunların 2019'da da büyüme göstereceği öngörülüyor. Bunun arkasında yatan en büyük nedenlerden biri de gençlerin bu platformları bir oyunun ötesinde, buluşma noktası olarak görmesi. Genç neslin büyük bir kısmı cafe ve alışveriş merkezi gibi fiziksel mekanlarda vakit geçirmek yerine Fortnite, PUBG ve Roblox gibi oyunlarda buluşup, dijital bir gerçeklikte vakit geçiriyor.
Bu anlamda Netflix'in etkileşimli içeriklerini arttırmak istemesi hiç de şaşırtıcı değil. Ancak bu şartlar altında Netflix'in genç kitleyi yanına çekmek için platforma gerçek zamanlı bir video sohbet eklemesi de gerebilir. Hali hazırda YouTube canlı yayınlarında kullanılan bu özellik, aynı zamanda Nielsen araştırmasına göre içerik odağında sosyal ağlarda yazışan TV kitlesinin de ilgisini çekebilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap