ABD'de son zamanlarda dikkat çeken sansasyonel girişim: Ambrosia

ABD'de son zamanlarda dikkat çeken sansasyonel girişim: Ambrosia

Konu daha uzun bir yaşam süresine geldiğinde göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçek var: Yaşlanarak süren uzun hayatımızda her geçen gün yaşam kalitemiz düşüyor. Bilim dünyası ise on yıllardır bunu durdurmaya yönelik hipotezler üzerine yoğunlaşıyorlar.

Yaklaşık 40 yıldır kan nakli ile gençleşme üzerine araştırmalar sürüyor. Öncesinde fareden fareye yapılan kan transferi Nature dergisinin 2017'de yayımladığı araştırmanın sonuçları ile bir başka boyut kazandı.  Nisan 2017'de yayımlanan makale genç insan kan plazmasında bulunan bir proteinin yaşlı farelerde beyin fonksiyonlarını iyileştirebildiği' sonucunu gösteriyordu

Araştırmalar henüz bu aşamaya gelebilmişken, özel şirketler son birkaç yıldır insandan insana kan nakli ile gençleşmeyi vaat ediyorlar. ABD'de kurulan Ambrosia ise sadece bunlardan biri. Stanford Üniversitesi'nden mezun Jesse Karmazin tarafından kurulan girişim, genç donörlerden aldığı taze kanı 30 yaş ve üstü kişilere enjekte ederek onlara daha güçlü bir hafıza ve daha sağlıklı bir hayat sözü veriyor.

Ancak ortada somut bir araştırma sonucu olmadığını tekrardan paylaşalım. Böyle bir vaade kim inanır?  Business Insider'ın haberine göre yaklaşık 4 ay içinde yaşları 35 ila 92 arasında 150'ye yakın hastaya genç donörlerden toplanan kan nakledilmiş. Bunların 81'inin ise klinik çalışmaya katılan denekler olduğunu bildirelim. Konu üzerine araştırmalarını sürdüren şirket sahibi, çok yakında sonuçları yayımlayacağını iddia ediyor. Ancak Karmazin'in sözü ne kadar güvenilir bilinmez. Zira kendisi daha öncesinden aynı platforma ilk kliniğini New York'ta açacağını söylemiş ancak hiç ortada hala bir klinik yok.

Ambrosia, web sitesinde de tedavi şeklinin arkasında bilimin olduğunu iddia ediyor. Ancak 2016 yılında yapılan araştırmanın yine fareler üzerinde yapıldığı bilgisi  ziyaretçileri sadece kna etme çabasından başka bir şey değil gibi görünüyor.

İşin daha da ilginç yanı, Paypal ile girişimin arasında bir ödeme anlaşması olması. Tek bir tanesi 8 bin, ikisi 12 bin dolara satılan genç kan torbaları web sitesinde yer alan bilgilere göre Los Angeles ve San Francisco olmak üzere ABD'nin 5 lokasyonunda hastalar ile buluşuyor.

Ambrosia'nın hikayesi birçoğumuza şüphesiz Theranos'u hatırlattı. 2018 Eylül'de kepenklerini indirene kadar 1.4 milyar dolar alan girişimin kurucusu Elizabeth Holmes kan testinde bir devrim yaratacağını iddia ediyordu.

Karmazin'in tedavi şekline çılgınca demekten başka bir şey bulamıyoruz. Tabi biraz ürkütücü de. Zira sadece fareler üzerinde yapılan araştırmalarda genç farenin yaşlı fareye dikilerek gençleşmede ilerleme kaydedildiğini sizlerle paylaşmak isterim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.