Bir zamanlar değerlemesi milyar dolarlarla ölçülen sağlık girişimi Theranos kapanıyor

Tek damla kan ile testler yapabildiğini iddia eden sağlık girişimi Theranos, The Wall Street Journal'ın haberine göre uzun yıllar süren sıkıntılar sonunda kapanacağını açıkladı.
Bir zamanlar değerlemesi milyar dolarlarla ölçülen sağlık girişimi Theranos kapanıyor

Tek damla kan ile testler yapabildiğini iddia eden sağlık girişimi Theranos, The Wall Street Journal'ın haberine göre uzun yıllar süren sıkıntılar sonunda kapanacağını açıkladı. Şirketin CEO'su David Taylor, kapanma kararını hissedarlarına, şirketin son dört ay içinde kendini denemeye ve satmaya yönelik çabalarını açıkladığı bir mektupla açıkladı.

Geçtiğimiz yıl 65 milyon dolarlık kredi veren Fortress Investment Group'a borçlu olan Theranos'un kapanma nedeni olarak bu borç görünse de arkasında başka nedenlerin olabileceğini de söylememiz gerekiyor. Bu kredinin şartlarının bir parçası olarak, Fortress'ın nakit varlıkları belirli bir eşiğin altına düşerse, Theranos'un varlıklarına sahip olacağını belirtelim.

Bahsi geçen diğer nedenler ise şirketin eski CEO'su olan Elizabeth Holmes ile ilişkilendiriliyor. Bir zamanlar 9 milyar dolar değerlemeye sahip olan şirket için yatırımcılar, eski CEO Elizabeth Holmes'un devrim niteliğindeki teknolojisine yönelmişti. Fakat yapılan kan testlerinin büyük bir kısmının hatalı olduğu ortaya çıkmıştı. Buna ek olarak Holmes, iki yıl boyunca test laboratuvarları çalıştırmaktan men edilmişti. Ancak bu durum şirketin, Zika virüsünün de dahil olduğu hastalıkları tanımlamak için yeni bir teşhis aracı açmasını engellemedi.

Theranos, 2015 ve 2016 yıllarında hiçbir kazanç elde edemedi ve en büyük müşteri olan Walgreens tarafından dava edildi. Bu Mart ayında Holmes, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından, Theranos'un ne sunabileceğine dair yanlış iddialarıyla ilgili olarak, 700 milyon dolarlık tazminat karşılığı yatırımcıları dolandırmakta suçlandı. Elizabeth Holmes şanslı çıktı ve böyle bir meblağ yerine 500 bin dolar ödeyerek davadan kurtuldu. Her ne kadar Holmes suçlamaları kabul etmese de bu dava kendi kariyerinin sonu oldu.

Ayrıca belirtelim; Holmes'un yolculuğu, Pulitzer ödüllü WSJ gazetecisi John Carreyrou'nun Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup adlı yeni kitabının konusu oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.