ABD'den Avrupa'ya Huawei'nin 2019 yılındaki en büyük problemi: Casusluk iddiası

Yeni bir skandalla gündeme oturan Huawei, bu kez Kuzey Amerika'da değil Avrupa'da karşımıza çıktı. Polonya'lı yetkililer iki kişiyi Çin hükümeti adına casusluk yapmakla suçlayarak tutukladı.
ABD'den Avrupa'ya Huawei'nin 2019 yılındaki en büyük problemi: Casusluk iddiası

Huawei CFO‘su ve aynı zamanda Huawei’in kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei’nin kızı da olan Meng Wanzhou'nun ABD’nin İran‘a yönelik olarak uyguladığı yaptırımlarını delmesi nedeniyle Kanada'da tutuklandığını sizlere geçtiğimiz Aralık ayında aktarmıştık.

Yeni skandalla gündeme oturan Huawei, bu kez Kuzey Amerika değil Avrupa'da karşımıza çıktı. Polonya'lı yetkililer iki kişiyi Çin hükümeti adına casusluk yapmakla suçlayarak tutukladı. Tutuklanan kişilerden biri Huawei çalışanı ve şirketin Polonya'daki biriminin satışının başında bulunuyor.

Diğer kişi ise bir Polonya vatandaşı ve Orange Polska isimli bir telekom sağlayıcısında çalışıyor. Orange Polska şirketinin 5G teknolojisi için Huawei'le birlikte çalıştığını da ekleyelim. Tutuklamaların nedeni olarak ise Huawei ekipmanlarının Polonya'nın iletişim altyapısını inşa edilirken Çin hükümeti adına casusluk yapmak için kullanılabileceği gösterildi.

Polonya'lı yetkililer tutuklanan kişilerin evlerinde ve şirketlerin ofislerinde çeşitli aramalar da yaptılar. Paylaşılan bilgilere göre tutuklanan kişiler suçlu bulunurlarsa 10 yıllık hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Konuyla ilgili bir açıklama da paylaşan Huawei, faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki yürütülen tüm yasa ve düzenlemelere uyduklarını ve her çalışanlarının bağlı bulundukları ülkelerdeki kanun ve düzenlemelere uymaları gerektiklerini de paylaştı. Son olarak tutuklanan Weijing W isimli Huawei çalışanının tutuklamanın ardından şirketten kovulduğunu da ekleyelim.

Hükümetlerle başı belada

ABD başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi ile başı belada olan Huawei, hükümetlerin yasaklama kararları ile karşı karşıya da kalıyor. ABD'nin Huawei ekipmanlarının bu tür şebekelerden kullanılmasını açıkça yasaklandığını bildirdiği ve müttefiklerini de aynı şekilde karar alması için baskı uyguladığını da belirtelim. ABD'nin birkaç müttefiki halihazırda Huawei ekipmanlarının kullanılmaması için kararlar aldılar.

Örneğin İngiltere merkezli bir telekomünikasyon sağlayıcısı olan BT, 2006 yılından bu yana ağının merkezinde Huawei ekipmanı kullanmama politikasına sahip durumda. Yeni ZelandaAvustralya ve Norveç gibi ülkelerin Huawei'in ekipmanlarının 5G şebekelerinde kullanılmasının yasaklanmasını düşündüklerini de ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.