X-ray cihazlarına yapay zeka kabiliyeti getiren Synapse 6 milyon dolar yatırım aldı

X-ray cihazlarında ekran başındaki güvenlik personeli tarafından gözle kontrol edilen görüntülerin yapay zekaya emanet edilmesi konusunda bir yapay zeka teknolojisi geliştiren Synapse 6 milyon dolarlık tohum yatırımı aldı.
X-ray cihazlarına yapay zeka kabiliyeti getiren Synapse 6 milyon dolar yatırım aldı

Bugün güvenlik için pek çok binada, havalimanlarında ya da alışveriş merkezlerinde sıkça kullanılan x-ray cihazları, ekran başında oturan bir insan tarafından gözle kontrol ediliyor. Her ne kadar bir güvenlik yöntemi olarak kabul görse de, güvenliğin en zayıf halkasının aslında insan olduğu da biliniyor ve bu cihaz başında belli başlı objelerin gözden kaçma ihtimali de var. İşte bu noktada devreye Synapse Technology tarafından geliştirilen yapay zeka destekli tarama teknolojisi giriyor.

Palo Alto merkezli girişim, x-ray cihazlarından geçen objelerin taramasını özel olarak gerçekleştiriyor. Çantaların içlerindeki objeleri tarayan Synapse, herhangi bir tehdit gördüğü anda daha belki henüz insan gözü onu görmeden bile hızlı bir biçimde tehdit uyarısında bulunuyor. Objenin ne olduğunu da aynı zamanda ekrana getiriyor. Örneğin çanta içinde bir bıçak olduğunda kesici alet, silah gördüğünde de silah uyarısı bulunuyor ve bir tehdit unsuru olduğunu güvenlik personeline ekran aracılığıyla haber veriyor.

Syntech ONE adıyla teknolojisini ürünleştiren girişim son olarak 6 milyon dolar tohum yatırımı almayı başardı. Founders Fund önderliğinde gerçekleştiren yatırımda Neo, 8VC ve Village Global de yer aldı. Hali hazırda Tokyo'da bulunan Narita havalimanında denenen teknoloji güvenlik personelinin yasaklı maddelerin tespit oranını yüzde 14 daha fazla artırdığını belirtiyor. Bugüne dek 5 milyondan fazla bagaj taraması yapan Synapse, yapay zeka ve derin öğrenme teknolojileri sayesinde tespit oranlarını günden günde yükseltmeyi de amaçlıyor.

Belki de bir gün ekran başında x-ray cihazlarını gözle kontrol eden personele gerek bile kalmayacak. Syntech'in amacı da aslında bu gibi gözüküyor, böylece tehlikeleri ve yasaklı maddeleri gözden kaçıracak personelin sorumluluğu da azalacak ve bu alan sadece yapay zekaya emanet edilebilecek. Ancak şimdilik, bu teknoloji insana yardımcı olacak bir ürün olarak tasarlanmış. Hemen aşağıdan Synetch One'ın tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.