2018'de hayata veda eden 10 girişim

2018 ile birlikte  başarıyı yakalayan ancak sürdüremeyen birçok girişime de veda ediyoruz. Hizmet ve ürünleri farklı alanlarda faaliyet gösterse de her biri başarısızlıkla sonuçlandı. Üstelik bu girişimlerin tıpkı faaliyet alanları gibi kapanma nedenleri de birbirinden farklı. Bu girişimlerin kapanma nedenlerini inceleyen girişimciler, atacakları adımlar konusunda ciddi ipuçları yakalayabilir.

Ülkemizde Buldumbuldum.com ve 1v1y.com kapanması ile ses getiren girişimler olurken yurt dışında değerlemesi milyar dolara ulaşan önemli girişimlere veda ettiğimiz bir yıl oldu. İşte detaylar:

1.Airware (2011-2018)

118 milyon dolar yatırım dolar yatırım alan Airware, inşaat şirketleri, madencilik operasyonları ve diğer işletmelerin dron kullanarak hasara karşı ekipmanları kontrol etmesi için bulut yazılım çözümleri sunuyordu. Şirket aynı zamanda kendi dronelarını inşa etmeyi denedi ancak Çinli DJI gibi devlerle yarışmakta zorlandı.

Şirketin, Mitsubishi’den aldığı yatırım ve ortaklıkla Tokyo’da ofis açmasından 4 gün sonra ani bir şekilde kapandığını da belirtelim. Şirket yaptığı açıklamada pazarın olgunlaşmasının beklediklerinden uzun sürdüğünü ve finansal kaynakların tükendiğini ifade etti.

2.Blippar (2011-2018)

Şimdiye kadar 131.7 milyon dolar yatırım alan Blippar, artırılmış gerçeklik sektörünün öncülerinden biriydi. Ancak tıpkı Airware’de olduğu gibi AR pazarı da henüz yeteri kadar yaygınlaşmış değil. Bu nedenle Bilppar, bu yılın başında çok fazla yatırım almasına rağmen yeni kullanıcı arayışını sürdürürken hızlıca para kaybetti.

Aynı zamanda ciddi bir hissedar krizi yaşayan şirketin, mülk kralı Nick Candy’den acil nakit akışı da engellendi. Malezya devlet fonu Khazanah Nasional’ın koyduğu bu engel, Blippar’ın hayatta kalmak için ihtiyacı olan finansalı toplamasının önüne geçti. Şirket yaşanan tüm olayların üzücü, moral bozucu ve talihsizce olduğunu söyledi.

3.Bluesmart (2013-2018)

Federal Havacılık İdaresinin uçuşlarda akıllı bavulu engellemesi sonucunda bir çok benzer girişim gibi Bluesmart da hayatına veda etti. Mayıs ayında kapanmak zorunda kalan girişimin CEO’su Tomi Pierucci bu yeni yasaya kızgın olduğunu söyleyebiliriz.

Teknolojik bir bavul olan Bluesmart, batarya gruplarının uçuşlarda yasaklanmasıyla birlikte duruma adapte olamadı. Satışlarını ve üretimini durdurarak, geri kalan teknoloji, tasarım ve IPleri bavul devi TravelPro’ya sattı. Girişimin başlangıçtan bu yanada 25.6 milyon dolar yatırım almış olduğunu da ekleyelim.

4.Doughbies (2014-2018)

500 Startups tarafından desteklenen Doughbies, aynı gün içinde kullanıcılarına kurabiye teslimatı yapıyordu. Kurulduğu günden bu yana 760 bin dolar yatırım alan girişim, kurucularının kurbanı oldu. Kurucu ortakların Daniel Conway ve Mariam Khan her ne kadar karlı bir işletme olsa da Doughbies'i bırakıp yeni işler yapmaya karar verdiler. Kim bilir belki de aynı gün teslimat yapmanın gerginliği bir süre sonra kuruculara ağır gelmeye başlamış olabilir.

5.Lantern (2012-2018)

Şimdiye kadar 21.5 milyon dolar yatırım alan Lantern, başarısız bir satın alma sonucunda operasyonlarını durdurmak zorunda kaldı.  Nicholas Bui LeTourneau ve Alejandro Foung tarafından kurulan ve zihinsel sağlığa odaklanan girişim, University of Pittsburgh Medical Center, Mayfield ve SoftTechVC’den milyonlarca yatırım aldı. Ancak girişim yapılan anlaşmada vadettiklerini, yatırımcılara sunamadı.

Girişim, kullanıcılara mobil uygulama üzerinden stres, kaygı bozukluğu ve beden algısı ile baş etmek için bilişsel davranışsal terapi tekniklerden faydalanan kişiselleştirilmiş araçlar sunmayı vadetmişti. Bu alanda çalışan ilk girişimlerden biri olmasına rağmen yeterli kullanıcıya ulaşamadı.

6.Lighthouse AI (2014-2018)

Akıllı güvenlik kamerası üreten Lighthouse AI, 17 milyon dolar yatırım almıştı. Üstelik girişimin ortaya çıkardığı ürün, doğal dil işleme sistemiyle kullanıcılarına sunduğu görsel arama teknolojisi girişimin geleceği için umut vadediyordu.

Bu ay kapanacağını duyuran şirket, bir çok kişide hayal kırıklığı yarattı. Şirketin CEO’su Alex Teichman gelişmiş yapay zeka teknolojisi ve 3D algılamasıyla erişilebilir ve kullanışlı bir ürün ürettiklerini ancak buna rağmen şirketin ticari alanda başarıyı yakayalamadığını ifade etti.

7.Mayfield Robotics (2015-2018)

Bosh’un bir parçası olan girişim Mayfield, dünya tatlısı bir robot olan Kuri’yi yarattı. 4 yıl boyunca Kuri’yi tasarlayan ve üreten Mayfield, Temmuz ayında üretimi durduracaklarını açıkladı. Şirket Kuri özelindeki açıklamdan bir kaç ay sonra tüm operasyonlarına son verdiğini açıkladı.

8.Rethink Robotics (2008-2018)

Endüstriyel robotlar pazarında öne çıkan bir girişim olan Rethink toplamda 149.5 milyon dolar yatırım aldı. Girişim, iRobot kurucu ortağı Rod Brooks ve MIT CSAIL araştırmacısı Ann Whittaker tarafından hayata geçirildi. Boston merkezli girişim Baxter ve Sawyer gibi ürünleriyle robot çalışmalarının farklı alanlarında önemli adımlar atmış olsa da, bu alanda çalışmanın zorluklarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Aldığı yatırımların karşılığında yeteri kadar kar edemeyen girişim, son anda gerçekleşecek olan bir satın almanın iptal olmasıyla Ekim ayında kepenk kapamak zorunda kaldı.

9.Theranos (2003-2018)

Kapılarını kapatana kadar 1.4 milyar dolar yatırım alan Theranos kan testinde bir devrim yaratmayı vadediyordu. Elizabeth Holmes’un 2003’te kurduğu girişim Holmes’u dünyanın en genç milyarderleri arasına kendisini de 10 milyar değerleme ile zirveye taşıdı. 2015 yılımda tıp profesyonelleri tarafından eleştirileri oklarına maruz kalan Theranos SEC tarafından da soruşturmaya tabi tutuldu.

Soruşturma sonucunda dolandırıcılık yaptığı ortaya çıkan şirketin faaliyetleri Eylül ayında sonlandırıldı. Holmes 500 bin dolar cezaya çarptırılırken, 10 yıl boyunca şirketlerde yönetici pozisyonunda çalışması da yasaklandı. Bu arada bu olayı ele alan Bad Blood isimli bir filmin çekilmekte olduğunu da belirtelim. Hatta filmde Elizabeth Holmes'u Jennifer Lawrence canlandıracak.

10. Shyp (2013-2018)

250 milyon dolar değerlemeye ulaşan ve şimdiye kadar Kleiner Perkins, Slow Ventures gibi yatırımcılardan toplam 62 milyon dolar toplayan deniz taşımacılığı girişimi Shyp, kapandı. Talep üzerine deniz taşımacılığı şirketlerinin rağbet görmesinden de faydalanan girişim, Sahil Şeridinin dışında başarıyı yakalayamadı. Ölçeklenme konusunda sorunlar yaşayan girişim 200 senelik bir sektöre yeni bir soluk getirse de diğer bir çok girişim gibi büyümekte zorlandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.