Vodafone ve Türk Telekom'da mobil veri paylaşımı tamamen ücretsiz olacak

Vodafone ve Türk Telekom'da mobil veri paylaşımı tamamen ücretsiz olacak

İki gün önce Turkcell'in 15 Ocak tarihinden itibaren akıllı telefonunuzdaki mobil veriyi paylaşma özelliğine ücret getireceğini sizlere aktarmıştık. Bu kararın ortaya çıkmasının ardından özellikle sosyal medyada kullanıcılarından olumsuz tepkiler alan Turkcell, geri adım atmak zorunda kaldı.

Turkcell'den geri adım

Yaptığı bir açıklama ile Turkcell’lilerin "Hızlı Giriş" ile internetlerini ücretsiz olarak paylaşmaya devam edeceklerini belirten Turkcell, "Hızlı Giriş" üzerinden giriş yapılmadan başka cihazlarla internet paylaşımı yapıldığında ise aylık en az 9 TL talep edeceğini paylaştı.

Turkcell geri adım atmış olsa da mobil veri paylaşımının ücretsiz olarak yapılabilmesi için "Hızlı Giriş" şartının konulması oldukça üzücü. Teknolojinin ve imkanların gelişmesi ile birlikte mantıken internete daha kolay bir şekilde erişmemiz gerekiyor. Fakat oldukça uzun zamandır ülkemizde internet ile ilgili olumlu bir habere denk gelmez olduk.

Adil kullanım kotasının kaldırılması gibi oldukça olumlu duran bir gelişme bile gün sonunda, internet kullanıcıları için negatif bir gelişme haline geldi. Bu haberimizde ise nispeten olumlu sayılabilecek ama aslında neredeyse 2019 yılına gireceğimiz şu günlerde tartışılmaması bile gereken bir gelişme ile karşınızdayız.

Mobil veri paylaşımı ile ilgili yaptığımız haberimizde ülkemizdeki GSM operatörlerinin ortak bir karar alarak mobil veriyi paylaşma özelliğine ücret getirebileceklerinden de bahsetmiştik. Fakat durum pek de böyle ilerlemedi ve Turkcell'in ardından Vodafone ve Türk Telekom'dan konu ile ilgili açıklamalar geldi.

Vodafone ve Türk Telekom destek vermedi

Hem Vodafone hem de Türk Telekom yaptıkları açıklamalarda mobil veri paylaşımı yani hotspot özelliği için herhangi bir ücret talep etmeyeceklerini paylaştılar. Hatta Türk Telekom yaptığı açıklamada mobil internetin paylaşılacağı cihaz sayını sınırlamayacaklarının özellikle altını çizdi.

Turkcell yaptığı bu hamleyi "Yurt dışında örnekleri var" kalıbı ile savunuyor. Evet yurt dışında özellikle ABD'de mobil veri paylaşımının ücretlendirilmesi konusunda belli modeller var. Fakat özellikle ABD'de bu modelin kullanılmasının temel nedeni ise internet paketlerinin çok yüksek kotalara sahip olması veya sınırsız olmaları.

Kısacası yüksek kotalara sahip olan veya sınırsız olan bir internet paketinin kullanıcılar tarafından suistimal edilmemesi için mobil veri paylaşımı için bir ücret talep ediliyor. Fakat ülkemizdeki mobil data paketleri düşünüldüğünde kullanıcının herhangi bir suistimal şansı varmış gibi görünmüyor.

Turkcell'in gelen tepkilerden sonra geri adım atmış olması oldukça güzel fakat bu durumun tamamen ortadan kalkması son kullanıcı için en doğru çözüm olacaktır. Sonuçta sahip olduğunuz internet paketinizin ücretini zaten siz ödüyorsunuz, bu interneti ne kadarını hangi cihazlarla paylaşacağınız sadece sizi ilgilendirmeli.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.