AKN kalkıyor, sınırsız internet tarifeleri zamlanıyor! [Detaylı tüm tarifeler]

AKN kalkıyor, sınırsız internet tarifeleri zamlanıyor! [Detaylı tüm tarifeler]

Adil Kullanım Kotası (AKK) veya Adil kullanım noktası (AKN) olarak adlandırılan uygulamanın kaldırılacağını sizlere uzun zaman önce aktarmıştık. Uzun zaman önce diyorum çünkü bu süreç oldukça uzun ve sancılı bir süreç olarak ilerledi. Yaklaşık 2 yıl önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yayınladığı bir açıklamayla, Adil Kullanım Noktası / Adil Kullanım Kotası uygulamasının 31 Aralık 2018 tarihinde sonlandırılacağını duyurmuştu.

2 yıl önce başlayan geçiş sürecinin yavaş yavaş sonuna geliyoruz. 31 Aralık 2018 tarihinin yaklaşması ile birlikte internet sağlayıcılarından da çeşitli duyurular gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde pek çok internet sağlayıcısı hem geçiş süreci hem de yeni sınırsız internet paketleri ile ilgili duyurular yaptılar. Bu haberimizde hem adil kullanım kotasının kaldırılmasının sonuçlarına hem geçiş sürecine hem de açıklanan yeni fiyatlara yakından bakacağız.

Adil kullanım kotası nedir?

Öncelikle aşina olmayanlar için adil kullanım kotası / adil kullanım noktası uygulamasını açıklayalım. Oldukça basit bir kullanım mantığına sahip olan adil kullanım kotası, temelde kullanıcısına sınırsız bir internet sunuyor. Buradaki tek sorun ise belirlenen kotayı aştığınızda bu sınırsız internete oldukça sınırlı internet hızlar ile ulaşabiliyor olmanız.

Kısacası eğer adil kullanım kotasına sahip olan bir internet paketi kullanıyorsanız kotanız bittiğinde internet hızınız önemli ölçüde düşüyor. Örnek vermek gerekirse 24 Mbps internet hızına sahip olan bir kullanıcının internet hızı kotasını aşmasının ardından 3 Mbps seviyelerine kadar düşüyor.

Adil Kullanım Kotası uygulamasının sonlandırılmasını 2 yıllık bir süreç olarak tasarlayan BTK, öncelikle bu uygulamanın daha kullanılabilir hale gelmesi için çeşitli adımlar attı. BTK'nın attığı adımlar arasında gece 02:00 ile sabah 08:00 saatleri arasında kullanılan veri miktarının Adil Kullanım Noktası‘na dahil edilmemesi ve kota dolduğunda internet hızının daha az düşürülmesi yer alıyor.

Açık söylemek gerekirse bu adımlar atıldıktan sonra adil kullanım kotası ilk kez gerçek anlamda kullanılabilir bir model haline geldi. Kendimden örnek vermek gerekirse adil kullanım kotalı ve 24 Mbps indirme hızına sahip olan bir internet paketi kullanıyorum. Alınan bu karardan önce adil kullanım kotamın dolmasının ardından internet hızım 3 Mbps seviyelerine kadar düşüyordu.

Fakat bu kararın ardından kotamı doldurduğumda internet hızım 3 Mbps'e değil 8 Mbps'e düşmeye başladı. Tabii ki daha yüksek bir indirme hızına sahip bir internet paketi kullanıyorsanız kotanızı aştığınızda 8 Mbps'ten daha yüksek bir indirme hızına düşeceğinizi de belirtelim.

Evet günümüzde ne 3 ne de 8 Mbps pek hızlı değerler değil ama bu iki internet hızı arasında önemli bir kullanım farkı olduğunu da atlamamak gerekir. Kısacası kota dolduğunda internet hızımın daha az düşürülmesi ile birlikte ayın belli bir kısmında 24 Mbps kotalı sonrasında ise 8 Mbps sınırsız internet kullanıyor hale geldim. Tabii ki maalesef günümüzde 5G teknolojisinin konuşulduğu düşünüldüğünde her iki değer de oldukça yetersiz kalıyor.

AKN'nin kaldırılması ödül mü ceza mı?

Bu uzun sürecin sonunda 1 Ocak 2019 tarihinde AKN uygulaması resmen hayatımızdan çıkacak. Buradaki asıl soru ise adil kullanım kotasının kaldırılmasının son kullanıcı için iyi bir gelişme olup olmadığı. AKK uygulamasının kaldırılacağı ilk açıklandığında tüm ülkede bir bayram havası yaşandı. Sanırım kimse o an bu durumun suistimal edilebileceğini ve karşımıza çok yüksek fiyatlı internet paketlerinin çıkabileceğini düşünmedi.

AKN'nin kaldırılacağı açıklandığında büyük bir kesim uygun fiyata sınırsız internete kavuşacağımızı ve sadece adil kullanım kotası uygulamasının hayatımızdan çıkacağını düşündü. Fakat durum pek de böyle ilerlemedi, adil kullanım kotası ile birlikte uygun fiyatlı internet paketleri de hayatımızdan çıkmış gibi görünüyor.

Bu durumun suistimal edilmesi ve başlıkta da yer alan yüksek fiyat konusundan önce internet sağlayıcılarının bu süreci nasıl yönettikleri ile ilgili birkaç kelam etmek istiyorum. Tüm internet sağlayıcıları aynı şekilde açıklamalar yapmasalar da firmaların büyük bir bölümü adil kullanım kotasının kaldırılmasını bir lütuf gibi gösterdiler. Buradaki asıl sorun ise söz konusu kararın internet sağlayıcılarının inisiyatifinde olmaması.

Adil kullanım kotasını özleyebiliriz!

Kısacası bazı internet sağlayıcıları zaten uygulamak zorunda oldukları bir kararı sanki son kullanıcıyı mutlu etmek için kendileri uyguluyormuş gibi bir algı yarattı. Şahsen reklam kampanyalarını ve bu durumun bir lütuf gibi gösterilmesini kabul edebilirim ama 4 Mbps indirme hızına sahip olan bir internet paketinin 59,99 TL fiyat etiketinden satılmasını kabul edemem. Sanırım hiçbirimiz etmemeliyiz.

Son birkaç haftadır internet sağlayıcıları AKN'siz sınırsız paketlerini duyuruyorlar. Duyurulan ve halihazırda karşımızda olan sınırsız internet paketlerinin ortak sorunu ise maalesef yüksek fiyatları. Evet bu teknik olarak bir zam değil fakat adil kullanım kotasının hayatımızdan çıkması ile birlikte daha pahalı internet paketleri kullanmaya mahkum olacağız. Öyle ki karşımıza çıkan fiyatlar adil kullanım kotası uygulamasını özlememize bile neden olabilir. Gelin internet sağlayıcılarının sınırsız internet fiyatlarına yakından bakalım.

Türk Telekom AKN'siz paketler

4 Aralık Salı günü Türk Telekom tarafından düzenlenen bir basın toplantısına katıldım. Tahmin edebileceğiniz üzere toplantının konusu adil kullanım kotası ve yeni sınırsız internet paketleriydi. Toplantının başında adeta bir "müjde" veren Türk Telekom 1 Ocak itibariyle tüm kullanıcılarının limitsiz internete geçiş yapacağını duyurdu.

Kısacası tüm Türk Telekom kullanıcıları 1 Ocak 2019 itibariyle hiçbir ek ücret ödemeden otomatik olarak limitsiz internete geçiş yapacaklar ve taahhüt süreleri boyunca bu hizmetten faydalanabilecekler. Taahhütleri bittiğinde ise Türk Telekom'un yeni sınırsız internet paketlerine geçiş yapacaklar.

Toplantının sonunda ise 59,90 TL'den başlayan yeni sınırsız tarifelerini kısa zaman sonra duyuracaklarını açıkladılar. 59,90 TL gibi bir fiyat belirtilmiş olsa da toplantıda herhangi bir indirme hızından bahsedilmedi. Dün ise yeni tarifelerini duyuran Türk Telekom, adeta sosyal medyanı gazabına uğradı.

İnternet ve alo paket tercih edenler için, Sabit telefonu olanlar için ve yalın internet tercih edenler için olmak üzere pek çok farklı hız ve fiyat seçeneği sunan Türk Telekom, "uygun fiyatlı" sınırsız internet paketlerini ise S, M, L, XL ve XXL isimleri ile duyurdu. Duyurulan paketlere göre 4 Mbps indirme hızına sahip olan sınırsız internet paket 59,90, 8 Mbps indirme hızına sahip olan sınırsız internet paketi ise 79,90 TL gibi bir fiyata sahip.

Adil kullanım kotası ile kıyaslandığında hem internet hızını düşüren hem de fiyatları yükselten Türk Telekom, açıkladığı fiyatlar nedeniyle büyük tepki çekti. Türk Telekom'un sınırsız internet fiyatlarını değiştirip değiştirmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Türksat Kablonet'in kotasız paketleri

Türk Telekom ve Turkcell Superonline ile sektörün önemli oyuncularından biri olan Türksat Kablonet, özellikle uygun fiyatlı olması sebebiyle tercih edilen markalardan biri. "Gerçek Sınırsız Kampanya" adı altında sınırsız internet paketleri sunan Türksat Kablonet, Türk Telekom ile kıyaslandığında daha mantıklı bir fiyat politikasına sahip.

Analog KabloTV + 16 Mbps hıza kadar sınırsız internet ve analog KabloTV + 25 Mbps hıza kadar sınırsız internet olmak üzere iki farklı paket sunan Türksat Kablonet, 16 Mbps hıza sahip olan paket için 69,99, 25 Mbps hıza sahip olan paket için ise aylık 79,99 TL talep ediyor.

Tabii ki bu iki paket seçeneğinin de 24 ay taahhütlü seçenekler olduğunu ve aylık ekstra 6 TL cihaz kiralama bedelleri olduğunu da ekleyelim Kısaca anlatmak gerekirse Türksat Kablonet'in sınırsız internet paketlerinin fiyatları 75,99 ve 85,99 TL. Halihazırda Türksat Kablonet'in adil kullanım kotalı paketlerini kullanan ve taahhüdü devam eden kullanıcıların 1 Ocak tarihinde ne gibi bir internet servisi ile karşılaşacakları konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Turkcell Superonline'ın AKN'siz internet tarifleri

Geçtiğimiz Kasım ayında konu ile ilgili bir açıklama yapan Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, "Mevcutta, AKK’li tekliflerde bulunan müşterilerimizi ek paket, ek fiyat, hediye gibi kavram karmaşasına sokmadan net bir şekilde AKK’sız internet dünyasına geçiriyoruz." demişti.

Turkcell Superonline'nın henüz adil kullanım kotasının kaldırılmasına özel olarak sunulan yeni Turkcell Superonline'ın sınırsız internet paketlerinin fiyatlarını açıklamadığını belirtelim.

Halihazırda "Işık Hızında Sınırsız Fiber Kampanyası" ile AKK'sız sınırsız internet sunan Turkcell Superonline, 25 Mbps indirme hızı için 89, 35 Mbps indirme hızı için 139, 50 Mbps indirme hızı için 169 ve 100 Mbps indirme hızı için 299 TL talep ediyor. Bu paketlerin 12 ay taahhütlü ve son başvuru tarihinin 1 Ocak 2019 olduğunu da ekleyelim. Turkcell Superonline'ın yeni sınırsız internet tarifilerinin duyurulması ile birlikte yeni fiyatları sizlerle paylaşacağız.

Güncelleme: AKN uygulamasının kalkmasına günler kala yeni limitsiz yeni paketlerini duyuran Turkcell, 79,90 TL'den başlayan fiyatlar sunacak. Turkcell'in açıkladığı bilgilere göre 15 Mbps indirme hızına sahip olan limitsiz internet paket 79,90, 25 Mbps indirme hızına sahip olan limitsiz internet paket 89,90, 35 Mbps indirme hızına sahip olan limitsiz internet paket 99,9050 Mbps indirme hızına sahip olan limitsiz internet paketi için 129,90 ve son olarak 100 Mbps indirme hızına sahip olan limitsiz internet paketi ise 199,90 TL fiyat etiketine sahip. Söz konusu internet paketlerinin 12 ay taahhütlü olduklarını da ekleyelim.

D-Smart'ın taahhütlü limitsiz internet paketi

"Tüm Gün Limit Yok Kota Yok" mottosu ile sınırsız internet sunan bir başka internet sağlayıcısı olan D-Smart, henüz adil kullanım kotasının kaldırılmasına özel olarak yeni bir sınırsız tarife duyurmadı. 10 Mbps hızına kadar sınırsız bir internet sunan D-Smart, 24 aylık taahhüt ile birlikte bu internet paketi için kullanıcısından 70 TL talep ediyor.

TurkNet'in sınırsız internet paketi

Diğer internet sağlayıcılarından farklı olarak adil kullanım kotasına sahip olan internet paketleri sunmayan TurkNet, kullanıcılarına tek bir sınırsız internet paketi sunuyor. Rakiplerinden çok daha önce geçtiğimiz yılın Nisan ayında adil kullanım kotalı paketlerini kaldıran TurkNet, şu an 100 Mbps indirme hızına sahip olan sınırsız bir internet paketi sunuyor.

Bu paket için sadece 64,99 TL ücret talep eden TurkNet, rakipleri ile kıyaslandığında en uygun fiyatlı seçenek gibi görünüyor. Tabii ki 100 Mbps'e kadar olan indirme hızının tam olarak ne kadarını kullanabileceğiniz bir soru işareti. Bu soru işaretini ortadan kaldırmak isteyen TurkNet, web sitesi üzerinden yaşadığınız bölgede ne kadar hız alabileceğiniz ile ilgili testler de uyguluyor.

Vodafone'un sınırsız internet paketleri: Dijital seri

Tıpkı Turkcell gibi bir GSM operatörü olan Vodafone, kullanıcılarına sınırsız internet sunan başka bir marka. Dijital 30, Dijital 40 ve Dijital 50 olmak üzere 3 farklı sınırsız internet kampanyasına sahip olan Vodafone, oldukça rekabetçi yalın internet fiyatlarına sahip durumda.

İlk 6 ay için 44,90 sonrasında ise 64,90 TL fiyata sahip olan Dijital 30 paketinde 30 Mbps indirme hızı sunan Vodafone, ilk 6 ay için 54,90 sonrasında ise 74,90 TL fiyata sahip olan Dijital 40 paketinde ise 40 Mbps indirme hızı sunuyor. Dijital 50 paketinde ise herhangi bir hız sınırına sahip olmayan Vodafone, bu paket için ilk 6 ay için 59,90 sonrasında ise 79,90 TL talep ediyor.

Son olarak Vodafone'un FiberMax Fiber adı altında başka bir sınırsız internet tarifesine sahip olduğunu da ekleyelim. Digital Limitsiz 25 adındaki internet paketinde ise 89,90 TL'ye 25 Mbps indirme hızı sunuluyor.

Millenicom'un adil kullanım kotasız internet tarifesi

"Gerçek Sınırsız Tarifeler" kampanyası ile adil kullanım kotasına sahip olmayan sınırsız tarifeler sunan Millenicom, kullanıcılarına 63,90 TL'den başlayan sınırsız tarifeler sunuyor. "Gerçek Sınırsız Kış Kampanyası" adı altında tarifeler sunan Millenicom, 8 Mbps'e kadar indirme hızı sunan 27 taahhütlü sınırsız internet için 63,90 TL talep ediyor.

8 Mbps taahhütlü tarifenin haricinde iki farklı tarifeye daha sahip olan Millenicom, 35 Mbps hızına sahip olan sınırsız internet için 69,90, 100 Mbps hızına sahip olan sınırısız internet paketi için ise 84,90 TL talep ediyor. Özgür ve prestijli paket olarak adlandırılan bu paketlerin herhangi bir taahhütü olmadığını da ekleyelim.

Şu an için ülkemizde sunulan adil kullanım kotasız sınırsız internet fiyatlı bu şekilde. İlerleyen günlerde yeni sınırsız internet paketlerinin duyurulması halinde fiyatları sizlere aktaracağız. Umarız karşımıza çıkan ve çıkacak olan fiyatlar adil kullanım kotasını özlememize neden olmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.