Yemek siparişinde piyasaya yeni giren Glovo'yu, Yemeksepeti ile kıyasladık

Türkiye'de hizmet vermesi ile birlikte ülkemizdeki önemli oyunculardan olan Yemeksepeti'ne de rakip olan Glovo ne kadar başarılı?
Yemek siparişinde piyasaya yeni giren Glovo'yu, Yemeksepeti ile kıyasladık

Geçtiğimiz Haziran ayında yemekten market ürünlerine kadar pek çok kategorideki siparişlerinizi teslim eden bir girişim olan Glovo'nun Türkiye'de hizmet vermeye başladığını sizlere aktarmıştık. Türkiye'de hizmet vermesi ile birlikte ülkemizdeki önemli oyunculardan olan Yemeksepeti ve Getir gibi çözümlere de bir anlamda rakip olmuş olan Glovo'nun ne kadar başarılı bir alternatif olduğu ise bir soru işareti.

Anadolu Yakası'na açılmasını beklediğimiz Glovo'nun Kadıköy'de hizmet vermesi ile birlikte biz de deneyimleme fırsatı bulduk. Bu yazımızda ise Yemeksepeti ve Glovo'yu karşılaştıracağız. Öncelikle Yemeksepeti de Glovo da temelde yemek siparişlerini kapınıza kadar getirseler de tamamen farklı işleyişlere sahipler. Yemeksepeti, restoranlar ve kullanıcılar arasında bir köprü, aracı görevi görürken, Glovo sizin yerinize restorana giden bir kurye gibi çalışıyor.

Kısacası iki firma da uygulama veya web sitesi aracılığı ile yemek siparişi vermenize olanak tanısa da siparişlerin size ulaşması için farklı işleyişlere sahipler. Arayüz ve kullanım kolaylığı konusunda oldukça başarılı bir çözüm sunan Glovo, sadece ve kullanışlı bir tasarıma sahip. Özellikle siparişinizi getirecek olan kuryeyi gerçek zamanlı bir şekilde harita üzerinden takip etmenizi sağlayan Glovo, bu konuda Yemeksepeti'nin bir adım önünde.

Hatırlatmak gerekirse Yemeksepeti, siparişiniz ile ilgili sadece "Hazırlanıyor" ve "Yolda" gibi bilgiler paylaşıyor. Tabii ki Yemeksepeti siparişlerinde kendi kuryelerini kullanmadığı için harita üzerinden takip özelliğini beklemek pek mantıklı değil fakat en azından Yemeksepeti Vale servisinin kullanıldığı siparişlerde harita üzerinden gerçek zamanlı takip imkanı sunulabilir.

Karşılaştırmamıza başlamadan önce yapacağımız tüm karşılaştırmaların ofisimizin de bulunduğu Suadiye bölgesi için geçerli olduğunu ekleyelim.

Yemeksepeti 312, Glovo 35 restorana sahip

Yemeksepeti platformunda Suadiye bölgesine gönderim yapan 312 adet restoran bulundururken, Glovo aynı bölgeye gönderim yapan 35 restorana sahip. Evet Glovo ülkemizde yeni yeni hizmet vermeye başladı ama aradaki farkın neredeyse 10 katı olduğu düşünüldüğünde İspanya merkezli girişimin restoran çeşitliliği anlamında yolun daha başında olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Yemeksepeti bir aracı olduğu için sipariş verdiğiniz restoranın tüm ödeme yöntemlerini kullanmanıza ve ekstra olarak online ödeme yapmanıza da olanak sağlıyor. Glovo ise temelde bir kurye gibi çalıştığı için sadece online ödeme kabul ediyor. Kısacası Glovo ile bir yemek siparişi verirseniz nakit, Ticket, Sodexo, Multinet veya SetCard gibi ödeme yöntemlerini kullanmanız maalesef mümkün değil.

Glovo'nun Yemeksepeti'nden geride kaldığı bir diğer alan ise adres ekleme kısmı. Açık adresinizi yazdığınızda bile size bir adres önerisi sunan Glovo, adresinizi yazdığınız gibi kullanmanıza olanak tanımıyor. Örneğin Webrazzi ofisinin adresini platforma kaydetmek istediğimizde Glovo, ofisimizin bulunduğu katı değil alt katımızın adresini önerdi. Bulunduğumuz katı adres detayı kısmından eklemek zorunda kaldık.

Glovo ve Yemeksepeti'ni kıyaslamak için aynı anda aynı restorandan ve tamamen aynı ürünleri sipariş etmeye karar verdik. Ülkemizde oldukça popüler olan bir fast food zincirinden aynı anda aynı menüyü her iki platformdan da sipariş verdik. Yemeksepeti'ndeki siparişi en yakın şube olan Bostancı'dan verdik. Glovo'da ise herhangi bir şube seçme imkanı tanınmadı ve siparişimiz otomatik olarak Göztepe şubesine gönderildi.

Her iki siparişi de saat 11.51'de verdiğimizi de ekleyelim. Yemeksepeti aracılığı ile verdiğimiz sipariş yaklaşık 21 dakika sonra yani 12.12'de elimize ulaştı. Glovo'dan verdiğimiz sipariş ise 1 saat 18 dakika sonra yani 13.09'da oldukça soğuk bir şekilde bize teslim edildi.

Glovo'dan verdiğimiz siparişin 40 dakika gecikmesi nedeniyle müşteri hizmetlerinden konuyla ilgili bir yardım talep ettik. Bunun sonucunda Glovo'dan kuryeye ulaşamadıklarını ve siparişimizi tekrardan göndereceklerini belirttiler. Bu konuşmadan bir süre sonra ise oldukça gecikmiş siparişimiz elimize ulaştı.

Tabii ki bu durumun tek bir sipariş üzerinden elde ettiğimiz bir sonuç olduğunu da hatırlatalım. Başka bir bölgede ve başka bir restoranda tamamen farklı bir deneyim de yaşanabilir. Fakat açıkcası bizim Glovo ile yaşadığımız yemek siparişi deneyimi Yemeksepeti'nin oldukça gerisinde.

Açıkcası Yemeksepeti'nin yıllardır hizmet verdiği ve sahip olduğu tecrübe düşünüldüğünde bu sonucun pek de sürpriz olmadığını düşünüyorum. Glovo pazara yeni giriş yapan önemli bir oyuncu olsa da şu an için Yemeksepeti ile kıyaslanabilecek bir sipariş deneyimi sunmuyor.

Tahmini fiyat sorunsalı

Son olarak bu kıyaslamanın tamamen dışında olan fakat Glovo ile ilgili yaşadığımız başka bir sıkıntıdan da size söz etmek istiyoruz. Yine bugün Glovo'dan verdiğimiz başka bir siparişin altında sipariş verdiğimiz mağazanın Glovo ile ticari bağlantısının olmadığı ve teslimat süreleri, ürün açıklamaları, fiyat gibi bilgilerin doğru olmayabileceği ile ilgili bir bilgi notuna rastladık.

Toplamda 27 TL'lik bir sipariş verdik fakat bu bedelin tahmini toplam olduğu da özellikle belirtildi. Sonrasında ise Glovo'ya bilgilerini eklediğimiz kredi kartından bu sipariş için 31 TL çekildiğini fark ettik. Kısacası siparişi verdiğimiz fiyattan 4 TL daha fazla ödemiş olduk.

Karşımıza çıkan ilk fiyatın tahmini olduğu belirtilmişti fakat fiyat değişikliğinden sonra kullanıcıya hiçbir uyarı verilmeden yeni fiyattan işlemin gerçekleşmesi ileride kötü süprizlerle karşılaşmanıza neden olabilir. Bizim siparişimizde aradaki fark sadece 4 TL oldu fakat başka siparişlerde aradaki fark daha fazla artabilir. Glovo en azından işlem gerçekleşmeden yaşanan fiyat değişikliğine dair bir uyarıda bulunsa çok daha başarılı bir sipariş deneyimi sunabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.