Girişimler için yolun başındaki en büyük problemlerden birisi reklam ve pazarlama faaliyetleri. Özellikle reklam yapmak isteye dijital ürün sahibi girişimler, fon aramak için yatırımcıların kapısını sıklıkla çalıyor. Bu yatırımların gerçekleşmesi halinde girişim, reklam yapacak bir para elde etmiş oluyor ama bir yandan da şirketin bir kısmını bu para karşılığında satmış oluyor. Clearbanc girişimi bu noktada doğmuş, pek alışılagelmedik bir girişim olarak dikkat çekiyor.
Clearbanc, girişimlerden hisse koparmak peşinde değil. Aslına bakarsanız Clearbanc, daha kısa vadeli ve sıcak para peşinde bir iş modeli ile ilerliyor. Süreç şöyle işliyor, bir girişim Clearbanc ile çalışmaya başladıktan sonra, Clearbanc o girişimin reklam yapması için bir fon sağlıyor. Girişim reklamları dijital ortamda dönüyor ve girişim kendi ürününü sattıkça, Clearbanc da gelir paylaşım modeliyle bu satılan üründen belli bir pay alıyor.
Clearbanc ile çalışmak isteyen girişimler elbette bir ışık göstermeleri gerekiyor, yani potansiyeli belli olan girişimler Clearbanc ile çalışabiliyor. Clearbanc, girişimlerin Facebook reklam hesaplarını ya da Stripe satış metriklerini inceleyerek, 5 bin dolar ile 10 milyon dolar arasında reklam yatırımı yapıyor. Clearbanc reklam için ayrılan bütçenin tamamını geri talep ediyor. Bununla birlikte ekstra olarak yüzde 6'lık bir komisyon alıyor. Kısacası bir gelir ortaklığı modeliyle ilerleye bir yapı kurulmuş.
Clearbanc sıradışı girişim modeliyle, girişmciler için bir girişim olarak ortaya çıkmış Kısa zamanda büyük ilgi çekmesi de sürpriz değil. Henüz geçtiğimiz ay 70 milyon dolar yatırım alan Clearbanc, şimdi de 50 milyon dolar daha yatırım aldığını açıkladı. Son 50 milyon dolarlık yatırım, Seamless'ın kurucu ortağı Jason Finger'ın şirketi Upper90'dan geldi.
Girişimin CEO'su ve kurucu ortaı Andrew D'Souza'nın paylaştığı verilere göre Clearbanc 2018 yılında 500 farklı girişime 100 milyon dolardan fazla fonlama yapmayı başarmış.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap