Adobe Creative Cloud ürünlerinin 6 ücretsiz alternatifi

Adobe Creative Cloud ürünlerinin 6 ücretsiz alternatifi

Kreatif ekiplerin ilk tercihi olan Adobe ürünleri, çoğu zaman ekonomik şartlar nedeniyle kullanılamayabiliyor. Bu nedenle ücretsiz alternatiflere yönelen ekiplerin aslında kullanabileceği birçok fark mevcut. Photoshop'tan Indesign'a, Premiere'den After Effects'e bu farklı ve ücretsiz alternatifleri sizler için derledik.

Pixlr

Photoshop’un en iyi ücretsiz versiyonlarından biri olan Pixlr, aslında profesyonel olmayan kullanıcılar için üretildi. Buna rağmen bulut tabanlı fotoğraf düzenleyicileri, kırpma, kırmızı gözleri giderme ve diş beyazlatma gibi oldukça gelişmiş araçlara sahip.

Pixlr’ı iOS ve Android cihazlarda, masaüstünde ve tabletlerde kolayca kullanabiliyorsunuz. Bu arada Pixlr’ın web uygulaması olarak kullanılabileceğini de belirtelim. Photoshop’a benzerliğiyle dikkat çeken Pixlr, özellikle Adobe ailesini tanıyanlar tarafından hemen kabul görüyor.

RawTherapee

Eğer Lightroom kullanmak istiyorsanız, RawTherapee’ye de bir şans verebilirsiniz. İsminden de anlaşılabileceği gibi bu araç, Raw fotoğraf dosyalarını düzenleme özelliğine sahip. Bu arada diğer formatları da RawTherapee ile kolayca düzenleyebileceğinizi belirtelim.

Düzenleme araçları konusunda geniş bir yelpazeye sahip olan RawTherapee üzerinden deformasyonları düzeltebilir, renkleri öne çıkarabilir ve detayları iyileştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra gelişmiş seçeneklerden fotoğraflar istediğiniz noktaya gelene kadar, onlara ince ayar çekebilirsiniz.

Hem çoklu kullanım özelliği hem de toplu işlem yapabilmesi RawTherapee’yi Lightroom’un en güçlü alternatifi olarak öne çıkarıyor. Üstelik bu aracı Mac, Windows ve Linux’a indirerek kullanmanız da mümkün.

Inkscape

SVG formatına odaklanan Inkscape, Illustrator’ın popüler bir alternatifi. Listelediğimiz diğer ücretsiz araçların aksine Inkscape’in başka yerde bulamayacağınız gelişmiş özellikleri dikkat çekiyor. Bu özellikler arasında alpha blending, objeleri ve işaretleri klonlama da yer alıyor.

Inkscape, SVG’yi native formatta çalıştırmasının yanı sıra farklı renk modlarını tamamen destekleyerek Illustrator’ın boşluğunu da doldurmuş oluyor. Illustrator’dan daha basit bir arayüze sahip olan Inkscape, karmaşık ve detaylı çalışmalar için de kullanılabiliyor. Aracın Windows, Mac ve Linux’da kullanılabileceğini de ekleyelim.

Scribus

Hem güvenilirliği hem de ücretsiz olması nedeniyle Scribus, kreatifler tarafından InDesign alternatifi olarak kullanılıyor. Mac, Windows ve Linux işletim sistemleriyle uyumlu olan bu sayfa tasarımı programı, baskıya hazırlama çıkışlarıyla dikkat çekiyor.

Scribus’un one çıkan özellikleri arasında CMYK renkleri, renkleri algılama, ICC renk yönetimi ve PDF üretimi yer alıyor. Vektör çizim araçlarını da destekleyen Scribus, oluşturduğu aktif topluluk ile sorunlarınızı da hızlıca çözmenizi sağlıyor.

DaVinci Resolve

Profesyonel bir video düzenleyicisi olan DaVinci Resolve, Premiere Pro’nun alternatifi olarak konumlanıyor. Yüksek bütçeli filmlerde ve TV prodüksiyonlarında da kullanılan DaVinci Resolve, Windows, Mac ve Linux’ta çalışabiliyor.

Renk düzenleme ve post prodüksiyon ses dosyaları üzerine uzmanlaşan DaVinci Resolve, curve editörleri ve öncelikli renk çarkları ile etkileyici özellikler sunuyor. Programın ayrıca ten renkleriyle, göz ve dudak renkleriyle oynama seçeneğine sahip olduğunu da belirtelim. Bin farklı kanalı miksleme ve düzenleme özelliğiyle de dikkat çeken DaVinci Resolve, beklentinin üstünde bir performans sergiliyor.

Blender

Aslında After Effects’in tek bir alternatifini bulmak oldukça zor. Yine de Blender gibi araçlar eğer Adobe ürünleri kullanamıyorsanız  boşlukların çoğunu doldurabiliyor.

Mac, Windows ve Linux’ta ücretsiz olarak kullanılabilen Blender’da gerçekçi animasyon grafikleri ve 3D görsel efektler üretilebiliyor. Hem amatörler hem de profesyoneller tarafından tercih edilen Blender, texturing, particle simulation ve compositing araçlarıyla etkileyici işler çıkarılmasını sağlıyor.

Yine de After Effects'in yerini tam olarak dolduramayan Blender'ı Fusion ve Filmora gibi ücretli araçlarla desteklemeniz gerekebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.