First Round'dan girişim ekosistemini özetleyen anket: "State of Startups"

First Round'dan girişim ekosistemini özetleyen anket:

Teknoloji günden güne ilerlerken girişim ekosistemi de ciddi bir artışa sahne oluyor. Bu artış da bazı yenilikleri ve merak edilen soruları ortaya çıkarıyor. Silikon Vadisi'nin önemli yatırım şirketlerinden biri olan First Round Capital, bir teknoloji girişimini yürütmenin neye benzediğini açıklayan "State of Startups" adlı anketi yayınladı. First Round anketi hazırlarken 2 bin 700'den fazla gönderi ve yaklaşık 150 bin veri topladı.

Bu yılın anketinde, 529 girişim kurucusu, fon yaratma ortamı, çıkış ortamı ve bir işletme faaliyetinin zorlukları hakkında sorulan soruları cevapladı. Ayrıca Softbank'ın Vision Fund'ı hakkındaki düşüncelerden, teknoloji dünyasında ebeveyn olmanın zorluklarına kadar birçok sorunun yanıtları toplandı. Genel olarak baktığımızda kurucuların büyük bir çoğunluğu yatırım almanın güçlüğünden bahsetse de bir girişim kurmak için en güzel zamanların da içinde bulunduğumuz zaman dilimi olduğuna değiniyor.

Dilerseniz First Round'ın anketinden yola çıkarak, kurucuların anlattığı 10 önemli detayı sizlerle paylaşalım. Dilerseniz anketi detaylı olarak buradan inceleyebilirsiniz.

Teknoloji sektöründe yaş ön yargısı erken başlıyor

Yatırımcıların en büyük önyargısı hiç şüphesiz girişimcinin yaşı oluyor. Kurucuların yüzde 37'si yatırımcıların bu kritere önem verdiğini belirtiyor. Geriye kalan kesimin yüzde 28'i cinsiyetin, yüzde 26'sı da ırkların önemli olduğunu savunuyor. Katılımcıların yüzde 89'u özellikle yaşı büyük insanların teknoloji sektöründe ayrımcılığa maruz kaldığını söylüyor. Bu arada "yaşlı" olarak tabir edilen kavramın 46 yaş olduğunu da belirtelim. Anlaşılan sektör yeni nesil üzerinden daha sağlıklı ilerliyor.

Teknoloji sektöründe ebeveyn olmak zor mu?

Öncelikle kadınların ve erkeklerin bu konuda aynı fikirde olmadığını belirtelim. Erkeklerin 3'te 2'si bunun sorun yaratmayacağını söylerken kadın girişimcilerin 3'te 2'si bunun sıkıntı yaratacağını söylüyor. Kadınlar ayrıca çocuğu olan veye hamile olan kuruculara karşı yatırımcıların da taraflı olduğunu belirtiyor. Bu sonuçtan yola çıkarak, girişimcilerin yüzde 75'inin de hem işi hem de evi aynı anda götürebildiğini söylemek mümkün duruyor. Kurucuların yüzde 65'i, emziren anneler için özel bir alan bulunmadığını söylerken, yüzde 90'ı da çocuk bakım desteği, kredi veya program sunulmadığını belirtiyor.

Girişimciler, Slack tarzı mesajlaşma uygulamalarını seviyor

Kurucuların yüzde 70'i, Slack ve Yammer gibi mesajlaşma uygulamalarının iş dünyasında verimi artırdığını söylüyor. Girişimcilerin yüzde 98'inin bu uygulamaları kullandığını düşünürsek bu da pek şaşırılacak bir veri değil aslında.

Girişimciler "halka arz" konusunda iyimser

Son dönemde girişimlerin halka arz konusunda daha istekli olduklarını söylemek mümkün. Unicorn şirketler haline dönüşen Uber, Slack ve Palantir gibi girişimler de çok yakında halka arza hazırlanıyor. Ankete katılanların yüzde 78'i de girişimlerin 2019'da da halka arz konusunda hızını alamayacağını düşünüyor.

En iyi girişimciler Uber'den çıkacak

Ankete katılanlara "ABD merkezli hangi girişim, gelecek dönem girişimcilerini belirleyecek?" sorusu sorulduğunda, katılımcıların yüzde 23'ü Uber cevabını veriyor. Uber'i yüzde 16 ile Slack, yüzde 15 ile Stripe ve yüzde 14 ile Airbnb izliyor. Bunun nedenini de Uber'in sektördeki hızlı yükselişi olarak cevaplandırmak mümkün gibi duruyor.

Stripe'ın değerlemesi daha da yükselecek

Stripe'ın değerlemesi şu anda 20 milyar dolarlık bir noktada bulunuyor. Ancak ankete katılan girişimciler bunun 10 yıl içinde çok yüksek seviyelere ulaşacağını söylüyor. Katılımcıların yüzde 19'u bu noktada Stripe'ın adını verirken, yüzde 13'ü SpaceX, yüzde 13'ü Coinbase, yüzde 11'i Slack ve yüzde 10'u da tercihini Airbnb'den yana kullanıyor.

Çin, 2028'de teknolojinin merkezi olacak

Ankete katılan girişimcilerin yüzde 39'u, 10 yıl sonra teknolojinin merkezinin Silikon Vadisi değil, Çin olacağını söylüyor. Çin'de şu anda 500 milyon internet kullanıcısı bulunuyor ve tüm dünyanın kullandığı birçok uygulama da bir şekilde Çin'le ilişikilendiriliyor. Çin'in özellikle nüfus avantajını düşündüğümüzde bunun çok da yanlış bir öngörü olmadığını söylemek doğru olacaktır.

SoftBank, girişim ekosistemi için önemli

SoftBank, yatırım fonu Vision Fund'ı 2016'da yayına aldığından bugüne kadar birçok girişimin büyümesine katkı sağladı. Anket katılımcılarının yüzde 70'i SoftBank'in bu noktada çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyor.

Büyük teknoloji şirketlerinde algı sorunu var

Nick Bilton, Vanity Fair'deki "How Evil is Silicon Valley?" adlı podcast'inde, Facebook, Twitter, Google, Amazon gibi teknoloji devlerinin algı sorunu yaratarak kullanıcılardan faydalandığını söylemişti. Anlaşılan anket katılımcıları da aynı şekilde düşünüyor, zira girişimcilerin yüzde 77'si Nick Bilton'a katıldıklarını açıklıyor. Ancak yine de teknoloji devlerine inanıp inanmadıkları sorulduğunda girişimciler yüzde 50-50 olarak bölünüyorlar.

Girişimcilerin yüzde 87'si blockchain konusunda şüpheci

Kripto para dünyası ve blockchain'ler yavaş yavaş sektörü ele geçirmeye başlarken, katılımcıların sadece yüzde 1'i blockchain'in bir devrim niteliği taşıdığını düşünüyor. Girişimcilerin sadece yüzde 13'ü ise blockchain'in gelecekte sektörlerinde baskın teknolojiler haline geleceğine inanıyor. Bu rakamlara rağmen girişimcilerin sadece yüzde 40'ı kripto para birimine sahip olduklarını söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.