Vish Sowani, Visa'nın fintech yaklaşımlarından bahsetti

Vish Sowani, Visa'nın fintech yaklaşımlarından bahsetti

Wyndham Grant İstanbul Levent'te gerçekleştirdiğimiz yılın son konferansı Webrazzi Fintech 2018 tüm hızıyla devam ediyor. Ülkemizdeki fintech ekosistemini bir araya getiren konferansımızda ödeme teknolojilerinden blockchain’e, finansal teknolojilerden bankacılığa kadar pek çok konuyu değerli konuklarıyla ele almaya devam ediyoruz.

Konferansımızda konuşmacı olan isimlerden biri de Visa Avrupa FinTech ve Stratejik Ortaklıklar Başkanı Vish Sowani oldu. Sowani, Visa'nın fintech ve girişimcilik ekosistemine yaklaşımından bahsetti. Sowani'nin söylediklerine değinmeden önce Visa'nın geçtiğimiz haziran ayında, Avrupa’nın hızla gelişen Fintech ekosistemini desteklemek ve startup yatırımlarını büyütmek amacıyla 100 milyon dolarlık yatırım programı açıkladığını hatırlatalım. Visa, bu yatırım programının yanı sıra Avrupa merkezli Fintech girişimleri küresel ağına kısa sürede dahil etmeyi hedeflediği Fintech Fast-Track programını da duyurmuştu.

Yerel sınırlar globale genişliyor

Vish Sowani, bugünün ödemelerinin geçmişe kıyasla tamamen farklı olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Tüm salona bugüne kadar online ödeme yapıp yapmadıklarını soran Sowani, yapmamış olan birinin olmadığını görünce 10 yıl önce durumun bundan çok farklı olduğunu söyledi. Ticaretin geçmişe göre çok değiştiğini ve bundan sonra ilerleyen her dönemde değişmeye devam edeceğinin altını çizdi. Bu değişimi bir örnekle anlatan Sowani, geçmişte bir saat almak için yerel sınırlar içinde kalınacağını belirtirken, günümüzde saat sahibi olmak isteyen bir kişinin dünyadaki tüm markalara ulaşabileceğinin altını çizdi. Sowani ödemelerin ödeme noktasındaki POS cihazları ile sınırlı olmaktan çıkarak birer işletim sistemine (O/S) dönüştüğünü ve böylelikle alışveriş deneyimlerinin içine entegre olarak, ek bir adım gerektirmeden kendiliğinden gerçekleştiğini belirtti.

Mobilin kullanıcı deneyimlerinin değişmesine yardımcı olduğunu söyleyen Vish Sowani, kullanıcıların düşüncelerinin ve seçtiği ürünlerin de bu değişime göre şekillendiğini söyledi. Sowani'ye göre mobilin hızlı yükselişiyle regülasyonlar da değişiyor, rekabet artıyor ve bu rekabet inovasyonu artırıyor. Günümüzde dünyanın herhangi bir yerinde bir olay yaşandığında, aynı anda burada da bizim haberimiz oluyor. Tüm bu farkındalık da online ve mobilin günden güne gelişmesiyle mümkün oluyor.

Visa, fintech'leri dünyaya açıyor

Visa API ve SDK'leri aracılığıyla girişimlere küresel finansal uygulamalar geliştirme imkanı sunuyor. Mobil ekranlarımız sayesinde tüm dünyanın önümüzde olduğunu belirten Sowani, Visa'nın 60 yıl önce parayı elektronik hale getirmesiyle bir anlamda ilk fintech olduğunun da altını çiziyor. Sowani, son 60 yılda kart sayısı 3,3 milyar ve ticaret yapan kişi sayısı 54 milyonla sınırlıyken, önümüzdeki 5 yılda nesnelerin interneti, mobil teknolojilerin yayınlaşması, Wi-Fi, parmak izi gibi 30'dan fazla ödeme yönteminin olacağını ve bu ödeme yöntemlerinin kabul edileceği 500 milyondan fazla yer olacağını söylüyor.

Visa’nın bir güven ağı işlettiğini vurgulayan Sowani, fintechler ile birlikte yeni nesil finansal çözümlere daha kolay erişim sağlanabileceğini ve ödemeler dünyasının gelişebileceğini belirtti Sowani, Visa’nın inovasyon merkezlerinin San Francisco, Londra, Tel Aviv, Berlin, Singapur, Dubai, Miami ve New York’ta bulunduğunu ve şirketin fintech’lerle çalışmaya devam edeceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.