Ülkemizdeki fintech ekosistemini bir araya getiren Webrazzi Fintech 2018 konferansımız tüm hızıyla başladı. Etkinliğimiz Türkiye İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Birim Müdürü Mehmet Bülent Kutacun ve B2CDirect kurucu ortağı ve CEO'su Yusuf İbili'nin konuşmaları ile başladı.
Dünyada 6 adet uluslararası kart şeması olduğunu belirten Mehmet Bülent Kutacun, kart şemalarının yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde pek çok yerel ödeme sistemi olduğunun da altını çizdi. Kartlı alışverişlere baktığımızda yüzde 44'lük pay ile UnionPay'in lider olduğunu da sözlerine ekleyen Kutacun, UnionPay'i Visa ve Mastercard'ın takip ettiğini de belirtti.
Ülkemizdeki online satışların yüzde 91'nin kartlar ile gerçekleştiğini de belirten Kutacun, geleneksel kartlar dışındaki yerel ödeme yöntemlerinden de bahsetti. Özellikle Hindistan ve Rusya'nın yerel ödeme sistemleri konusunda önemli oyuncular olduğunu da belirten Kutacun, ülkemizde ise Troy yerel ödeme sisteminin kullanıldığını belirtti.
Gelecekte e-cüzdan kullanımının hızla artacağını da ileten Kutacun, Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde kağıt ve kupon ile yapılan ödemelerin oldukça yaygın olduğunu da sözlerine ekledi. Bu ödemeler fiziksel olarak alınan kuponlar üzerinde yer alan bilgilerin online alışverişlerde kullanılması ile gerçekleşiyor.
187 farklı ülkeden ödeme aldı
Türkiye İş Bankası'nın yurt dışı işlemlerinde özellikle havayolu, e-ihracat ve turizm sektörlerini hedef aldıklarını ileten Kutacun, bu sektörler için ürün ve hizmetler geliştirdiklerini de belirtti. 2018 yılının ilk 10 ayında 187 farklı ülkeden yurt dışı ödemesi aldıklarını da sözlerine ekleyen Kutacun, her 2 saniyede yurt dışından ödeme aldıklarını ve toplamda 11 milyar TL ödeme almayı başardıklarının da altını çizdi.
1200'ü aşkın üye iş yerinin yurt dışından ödeme aldığını da belirten Kutacun, iş yerlerinin sadece tek bir API sayesinde bu ödemeleri alabildiklerini de belirtti. Ülkemizden Hollanda, Almanya ve Çin ülkelerine satış yapan 3 farklı firmadan da bahseden Kutacun, alınan ödemelerin büyük bir kısmının uluslararası kart çözümlerinin dışındaki ödeme yöntemleri ile gerçekleştiğini de iletti. İlk 10 ayda 11 milyar TL işlem hacmine ulaşan İş Bankası 2 saniyede 1 işlem gerçekleştiriyor.
Mehmet Bülent Kutacun'un ardından sahneye çıkan B2CDirect kurucu ortağı ve CEO'su Yusuf İbili, Türkiye İş Bankası ile geliştirdikleri GoCheckout çözümünden bahsetti. B2CDirect'in 2016 yılında e-ihracat ve küresel ticaret konusunda çözümler üretmek adına kurulduğunu belirten İbili, B2CDirect'in GoB2C, GoLogistics, GoCheckout ve GoMarketplace gibi çözümleri olduğunu da sözlerine ekledi.
E-ihracat kalıbını her geçen gün daha çok duymaya başladığımızı belirten İbili, bu iş modelinin özellikle gümrük muafiyetleri açısından önemli avantajlar sağladığını da ekledi. İş Bankası ile geliştirdikleri GoCheckout çözümü ile hem global ödeme yöntemlerini hem de teslimat çözümlerini tek bir noktada buluşturduklarını da belirten İbili, iş yerlerinin tek bir entegrasyon sayesinde bu çözümü kullanabileceklerini de belirtti.
İşletmeler GoCheckout sayesinde satış yapacakları ülkelere özel olarak müşterilerine yerel ödeme sistemleri ve teslimat seçenekleri sunabiliyor. Aynı zamanda GoCheckout sayesinde alışveriş yapacak olan kullanıcıların web sitesinde yer alan ürünleri kendi para birimlerinden görebileceklerini de ekleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap