Çin'de iPhone'un bazı modellerinin satışına yasaklama kararı geldi

Apple ile Qualcomm arasında Çin'de görülen davada mahkeme Qualcomm lehine karar verdi. Qualcomm patentlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle piyasada satışı devam eden pek çok iPhone modelinin satışını yasaklattı.
Çin'de iPhone'un bazı modellerinin satışına yasaklama kararı geldi

Apple ve Qualcomm arasında görülen davada Çin mahkemesi Qualcomm lehine karar vererek, bazı iPhone modellerinin satışını yasaklatan kararı çıkarttı. Apple'ın Qualcomm'un sahip olduğu iki farklı patenti ihlal ettiği gerekçesiyle görülen davada, iPhone'un bazı modellerinin satışı Çin'de yasaklandı.

Karar Apple'ın iOS 11 işletim sistemi kullandığı ve çoğu 2017'de piyasaya sürdüğü modelleri etkiledi. Bugün iOS 12 işletim sistemini kullanan iPhone'lar ise karardan etkilenmedi. Karardan etkilenen modeller arasında ise iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X yer aldı. Ancak bu ürünler de Çin'de raflarda yer alan ve satışta olan iPhone modelleri arasında ciddi bir paya sahip. 

Kararının ardından Apple hisseleri yüzde 2 düşerken, Qualcomm hisseleri ise yüzde 3 değer kazandı. Son dönemde Apple'ın iPhone ürünleri konusunda pek de iyi haberler almadığını söyleyebiliriz. Son olarak geçtiğimiz hafta Apple yayınlanan analist raporlarıyla birlikte yeni iPhone modellerinin satışının iyi gitmemesi sonucunda hisselerinde ufak da olsa bir düşüşle karşılaşmıştı. Ardından gelen Çin'deki yasaklama haberi de yine Apple hisselerini olumsuz olarak etkileyen bir gelişme olarak tarihe geçmiş oldu.

Son olarak Çin'in iPhone'lara yasak getiren kararının, Huawei'nin üst düzey yöneticisinin Kanada'da tutuklanmasına karşın bir cevap niteliği taşıdığı da iddia edildi. ABD ambargolarına uymadığı gerekçesiyle tutuklanan üst düzey yönetici aynı zamanda Huawei'nin veliahtı olarak biliniyor. Kısacası genel görüş bunun bir misilleme olduğu yönünde ve alınan siyasi kararların teknoloji şirketlerini ve hissedarları nasıl etkileyebileceğine iyi bir örnek olmuş durumda. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.