Apple'ın akıllı telefon gelirleri düşüyor mu? Suçlusu iPhone XR mı?

Apple'ın iPhone gelirleri konusunda düşüş yaşadığı ve satışların kötü gittiği yönünde çıkan haberler sonunda veriye dayandırılıyor. Analistlere göre Apple'ın iPhone gelirleri yüzde 2 civarında düşüş yaşadı.
Apple'ın akıllı telefon gelirleri düşüyor mu? Suçlusu iPhone XR mı?

Apple mali yıl sonuçlarını açıkladığında karşımıza çıkacak tablonun iPhone gelirleri için olumsuz yönde olması bekleniyor. UBS'in finansal analisti Timothy Arcuri tarafından hazırlanan rapora göre Apple'ın iPhone'dan ettiği gelir yüzde 2 oranında azalacak. Apple için mali yıl her yılın Eylül ayında sona ererken, 2019 yılının Eylül ayında yıl sonuçlarını açıklarken iPhone ürünlerinde düşüş daha çok göze çarpacak.

Apple'ın iPhone gelirlerinin sebepleri ise küresel talebin düşmesi olarak açıklandı. Her ne kadar çok resmi raporlarda dillendirilmiyor olsa da, analize göre tüketici tarafında Apple'ın çok fazla yenilik olmadan sunduğu modeller ve yüksek fiyatlar sebebiyle rekabette geriye düşüyor. Pek çok kullanıcı özellik açısından daha zengin yahut fiyat olarak daha uygun fiyatlı ürünlere yöneliyor. Bununla birlikte iPhone'ın "uygun fiyatlı" olarak çıkarttığı yeni iPhone modeli iPhone XR'ı ilginin de beklentinin altında olduğu görülüyor.

Yayınlanan raporda, gerçekleşen iPhone satışlarının öngörülenden daha kötü olabileceği dile getirildi. Analistler aynı zamanda iPhone XR için satış beklentilerini azalttıklarını ve aşağı yönlü bir riskin görmeye devam ettiklerini belirtti.

UBS tarafından hazırlanan raporun yayınlanmasının ardından Apple'ın hisseleri de bu durumdan haliyle etkilendi. Her ne kadar satın alma notu korunmuş olsa da Apple'ın hisseleri yüzde 2 düşüş göstererek hisse başına 3.52 dolarlık değer kaybına uğradı ve 173.14 dolara kadar geriledi.

Apple için özellikle iPhone satışlarındaki düşüş pek alışıldık bir durum değil ve şirket bunu ikinci kez yaşıyor. 2007 yılından bu yana iPhone yıllık gelirleri ilk kez bir önceki yıla göre düşüş gösterdiği sene 2016 yılıydı. Ancak bu düşüş kabul edilebilirdi çünkü Apple 2015 yılında iPhone gelirlerinde yüzde 52'lik bir artış yaşamıştı. Bu da o dönem için çok büyük bir büyümeydi. Ancak şu anda bahsini ettiğimiz düşüş böyle bir düşüş değil ve Apple'dan beklentileri de artırıyor. Eğer Apple bu mesajları erken alırsa, ürün çeşitliliği ve müşterilerin beklentileri konusunda daha farklı adımlar atma ihtimali bulunuyor.

Bu düşüş aslında Apple'ın iPhone satışları elde ettiği uygulama mağazasıda dahil olmak servis gelirlerinin dolaylı olarak etkinlenmesi demek. Şubat ayında çıkmaya başlayacak sızıntılarla birlikte önümüzdeki yılın iPhone modellerine nasıl yansıyacağını ise birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.