Ford Otosan ve AVL'den otonom konvoy oluşturma için iş birliği

Ford Otosan ve AVL'den otonom konvoy oluşturma için iş birliği

Geçtiğimiz Eylül ayında bizim de Webrazzi olarak yerinden takip ettiğimiz 2018 IAA Ticari Araçlar fuarında 4. seviye otonom sürüş destekli konsept modeli olan Ford F-Vision ve yeni modeli olan F-MAX'i tanıtan Ford Otosan, "Platooning" yani otonom konvoy oluşturma çalışmaları için önemli bir iş birliğine gitti.

AVL ile yapılan iş birliği ile taşımacılık sektöründe ağır ticari araçlara otonom sürüş yetkinlikleri kazandıracak olan Ford Otosan, “Platooning-otonom konvoy” teknolojisine geçiş konusunda önemli bir anlaşma imzalamış oldu. Ford Otosan ile AVL’nin yeteneklerini ve tecrübesini bir araya getiren iş birliğinin imza törenine Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik ile AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter katıldı.

Anlaşma 3 yıl sürecek

Ford Otosan’ın Sancaktepe’deki Ar-Ge merkezinde düzenlenen ve bizim de Webrazzi olarak yerinden takip ettiğimiz ortak basın toplantısında duyurulan anlaşmayla, yaklaşık 3 yıl sürecek iş birliği kapsamında iki firma otomotiv teknolojileri ve mühendislik alanlarındaki deneyimlerini bir araya getirerek yenilikçi “Platooning” teknolojisi üzerine çalışacak.

İlk aşaması 2019 yılında tamamlanacak olan Ar-Ge işbirliği kapsamında, Ford Otosan Ürün Geliştirme birimleri ile AVL’nin Türkiye ve Almanya’daki mühendislik ekipleri “AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye” ve “AVL Software and Functions GmbH” birlikte çalışacaklar.

“Platooning” teknolojisinin 2025’ten itibaren ağır ticari araç segmentinde yaygınlaşacağı öngörüsünü paylaşan Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, yaklaşık 20 yıldır ortak mühendislik çalışmaları yürüttükleri AVL ile yeni teknolojiler geliştirmek ve uygulamak amacıyla bir iş birliğine daha imza attıklarını dile getirdi.

“Platooning” teknolojisi ile şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçların seyir halinde birbirlerini yakın mesafeden takip edebilmeleri sayesinde yakıt tüketimi ve karbon emisyonları ciddi oranda azalacağını da ekleyen Gökçelik, böylece işletme maliyetlerinin düşürülmüş olacağını da belirtti.

Türkiye’de otomotiv sanayinin öncü şirketi olan Ford Otosan ile yapılan iş birliğinin ağır ticari araçlara tam otonom yetkinlikler kazandıracak teknolojilerin geliştirilmesi konusunda önemli bir adım olduğunu belirten AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter, bu iş birliğinde, 2018 yılı Hannover IAA fuarında Uluslararası Yılın Kamyonu (ITOY) ödülü sahibi F-MAX üzerinde çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.