Instagram'dan görme engellilere fotoğrafları tanımlayan yapay zeka

Instagram dün görme engellilerin uygulamayı daha kolay kullanabilmesi için yeni özelliklerini yayına aldı. Yapılan yeni değişikliklerle birlikte ekran okuyucuların fotoğrafları tarif etmesi kolaylaştırılacak.
Instagram'dan görme engellilere fotoğrafları tanımlayan yapay zeka

Instagram dün görme engellilerin uygulamayı daha kolay kullanabilmesi için yeni özelliklerini yayına aldı. Yapılan yeni değişikliklerle birlikte ekran okuyucuların fotoğrafları tarif etmesi kolaylaştırılacak. Ekran okuyucular bu işlem için otomatik olarak yapay zeka kullanabileceği gibi kullanıcılar tarafından eklenen özel tanımları da okuyabilecek.

Genellikle "alt text" olarak bilinen bu tanımlar aslında internette sıkça kullanılıyor. Ancak bu yeni güncellemeyle birlikte bu metinler Instagram'a da yerleştiriliyor. Bu güncelleme kapsamında kullanıcılar ekran okuyucu kullananlar için fotoğraflarına kendi tanımlarını da yazabiliyorlar. Böylece görme engelliler, akışta, keşfet sayfasında veya profilde gezerken içerikleri sesli olarak tüketebiliyor.

Eğer içerikte herhangi bir tanım yer almıyorsa Instagram da fotoğraf tanıma teknolojisini kullanarak fotoğrafı otomatik olarak  tanımlayabiliyor. Aynı şekilde biri ekranı kaydırırken  fotoğrafın otomatik olarak oluşturulmuş tanımını sesli olarak okuyor. Bu arada alt text tanımlarının görünür olmayacağını belirtelim. Bu özelliği açmak isteyen kullanıcılar ise içeriklerini paylaşmadan önce gelişmiş ayarlar kısmından metinlerini girebilir.

Instagram'ın ana şirketi Facebook yıllardır görme engellilere fotoğrafları tanımlamak için yapay zeka kullansa da Instagram için bu özellik bir ilk niteliğinde. Teknolojik girişimler için uzun süredir konuşulan engelli bireyler erişilebilirlik konusunun teknoloji devleri tarafından hayata geçirilmesi ise gerçekten olumlu bir adım olarak öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.