Black Friday'de e-posta pazarlamasında neler yaşandı?

Black Friday'de e-posta pazarlamasında neler yaşandı?

Related Digital'in paylaştığı verilere göre Black Friday kapsamında related digital üzerinden yapılan e-posta pazarlama faaliyetlerinde artış görülüyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 400 e-posta kampanyası düzenlenirken bu yıl yüzde 132.5'lik bir artış ile 930 e-posta kampanyası düzenlendi.

Aynı şekilde geçtiğimiz yıl gönderilen e posta adeti yüzde 120'lik bir artış göstererek 29.5 milyondan 65 milyona ulaştı.

Bu arada Black Friday kapsamında hedef kitleye gönderilen e-postaların açılma oranında bir artış yaşandığını da belirtelim.  2017'de e-posta alıma oranı yüzde 10,7 iken bu oran 2018 yılında yüzde 13,2 olarak öne çıktı. Bu noktada 2018'de açılan e-postaların 2017'ye oranlar yüzde 23 daha fazla okunduğunu belirtmekte fayda var.

E-posta tıklanma oranı 2017 yılında yüzde 17 iken yüzde 16'lık bir büyüme ile bu oranın yüzde 19,8'e taşındığını da ekleyelim. Geri dönüşüm oranındaki yüzde 61'lik büyüme ise oldukça dikkat çekici. 2017'de yüzde 1,8'lerde seyreden geri dönüş oranı 2018'de yüzde 2,9'a taşınmış durumda. Bana kalırsa bu da Black Friday kapsamındaki e-posta pazarlama faaliyetlerinin kullanıcıların ilgisini daha fazla çekmeye başladığını gösteriyor.

E-postalarda en çok kullanılan sözcüğün indirim olması pek şaşırtıcı değil. Bu arada 2017'de ilk sırada önerilen cep telefonu ürününün 2018'de kıyafet ile yer değiştirmesi, satış yapan markaların daha hızlı alınabilecek ürünler tercih ettiğini bize söylüyor. Aynı şekilde e-ticaret satışlarından en büyük payı alan moda ve hazır giyim sektörünün bu duruma etkisi olduğunu düşünebiliriz.

Bu kapsamda küçük ev aletlerinin yerini cep telefonuna bilgisayarın da kozmetiğe kaptırması daha fazla talep gören segmentlerin diğer ürünlerin önüne geçmiş olabileceği düşünülebilir. Bu yıl önerilen ürünlere seyahatin eklenmesi ise oldukça dikkat çekici. Zira seyahat ile doğrudan bir ürün alışverişi yerine kullanıcılara deneyim fırsatı önerilmiş oluyor.

Related Digital'in sunduğu tüm bu verileri BKM'nin paylaştığı verilerle birleştirdiğimizde Türkiye'deki kullanıcıların tüm dünyayı saran bu alışveriş festivalini geçtiğimiz yıla oranla daha fazla benimsediğini söylemek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.