Geçtiğimiz Cuma internetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı

Geçtiğimiz Cuma internetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), geçtiğimiz cuma dünyanın dört bir yanında heyecan yaratan ve ülkemizde de gerçekleşen  alışveriş festivaliyle ilgili verileri açıkladı. Bu yıl 23 Kasım Cuma gününe denk gelen festivalde internetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı. Üstelikbu tarihte her 3 alışverişten 1'i internet üzerinden yapıldı. 110 bin farklı kartın ise ilk kez kampanyanın gerçekleştiği gün internetten yapılan ödemelerde kullanılması dikkat çekti.

Hatırlarsanız geçtiğimiz hafta Cuma günü,  Türkiye'de “Süper Cuma”, “Şahane Cuma”, “Muhteşem Cuma” ve “Efsane Cuma” gibi isimler de verilen Black Friday alışveriş festivalinde mağazalar birçok ürüne indirim uygulayarak müşterilerine fırsatlar sundu. Bu noktada Türkiye'deki bankaların yaptıkları kampanyalarla bu günü kart kullanıcıları için daha cazip hale getirdiğini belirtelim.

Bu kapsamdaBKM'nin açıkladığı verilere göre, 23 Kasım Cuma günü 3,4 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşirken, bu rakam 2017 yılının aynı gününe denk gelen cuma günüyle karşılaştırıldığında kartlı ödemelerde yüzde 38 artış görüldü.

110 bin adet kart ilk kez 23 Kasım'da internette kullanıldı

İndirimlerin etkisiyle bir günde 2 milyon farklı kartın internetten ödemelerde kullanılarak rekor kırdığını belirtelim. Bu anlamda geçen yılın aynı gününde 1,2 milyon farklı kartın internetten ödemelerde kullanıldığı düşünürsek, bu yıl yüzde 80 oranında daha fazla kart internetten kullanıldığını söylemek mümkün.

Üstelik bu özel günde kullanılan kartların yüzde 5'inin yani toplamda 110 bin farklı kartın ilk defa internetten ödemelerde kullanılması ise indirimlerden faydalanmak için kart kullanıcılarının internet kanalını tercih ettiğini gösteriyor.

Her 3 kartlı ödemeden 1'i internetten

Açıklanan verilere göre 23 Kasım Cuma günü 975 milyon TL tutarında kartlı ödeme internetten gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında bu yıl internetten gerçekleşen kartlı ödemelerin yüzde 68 oranında artış gösterdiğini belirtelim. Hatta kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı da rekor kırarak yüzde 29 seviyesine ulaştı.

Elektronik eşya sektörü öne çıkıyor 

Yukarıda bahsettiğimiz 975 milyon TL ödemenin yüzde 62'lik kısmı olan 602 milyon TL'si elektronik eşya, giyim ve hava yolları sektörlerinde gerçekleşti. En fazla ödeme yapılan elektronik eşya sektörü internetten toplam kartlı ödemelerin yüzde 37'sini oluştururken, giyim ve aksesuar sektörü yüzde 17'sini oluşturdu. Hava yolları sektörünün ise ödemelerin yüzde 8'ini oluşturduğunu belirtelim.

Iğdır en fazla internetten ödeme tercih eden şehir oldu

İnternetten alışverişlerin yüzde 36'sı yani üçte biri İstanbul'daki kullanıcılar tarafından yapıldı.Bu oranda İstanbul'un kalabalık nüfusunun etkisi olduğunu söylemekte de fayda var. Öte yandan toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödemeler baz alındığında en fazla internetten alışveriş tercih eden iller yüzde 40'la Iğdır, yüzde 34'le Kırklareli ve yüzde 33'le Çanakkale oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.