Future 100: 2019 ile gelecek yılın eğilimleri paylaşıldı

Future 100: 2019 ile gelecek yılın eğilimleri paylaşıldı

2019 kapıda. Araştırma şirketleri ise yeni yılın teknoloji, pazarlama, perakende, yeme-içme trendlerini bir bir açıklıyor. J.Walter Thompson (JWT) bünyesinde Innovation Group'un hazırladığı yıllık Trend Raporu, The Future 100: 2019  önümüzdeki yıla yönelik 100 trendin neler olacağını gösteriyor. Teknoloji ve yenilik, kültür, seyahat, gastronomi, güzellik, perakende, lüks tüketim, sağlık ve yaşam tarzı gibi 10 farklı kategoride sunulan rapor 2019'a güçlü bir ışık tutuyor.

Webrazzi olarak her biri birbirinden heyecan verici olan 10 kategoriden teknoloji ve yenilik kategorisini mercek altına aldık. Ancak diğer kategorileri incelemenizin de vakit kaybı olmadığını düşünüyoruz.

Teknolojiyi insanileştirme

Her geçen gün daha fazla teknolojik ürün tüketiciye ve tüketicinin sahip olduklarına (ev, araç gibi)  daha fazla uyum sağlıyor. Teknolojik ürünlerin ya da servislerin tüketiciden sağladığı veri muazzam derecede büyük. Ancak bilgi, dikkatli bir şekilde yapılandırılarak eğlenceli ve tehdit olmayacak şekilde sunuluyor. İnsanlara daha hoş görünecek şekilde lanse edilen teknoloji markaları, dokunsal teknolojiler, tasarımları daha yumuşak ve yuvarlak olan teknolojik ürünler ile görsel dil desteklenerek daha insansı hale getiriliyor.

Sosyal medya sağlığı

Yapılan araştırmalar, sosyal medyanın zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu destekliyor. Origin'in Mart 2018'de yayımladığı bir araştırma, sosyal medya terkeden Z kuşağının % 35'inin platformlardan çok fazla olumsuzluk olduğu gerekçesi ile ayrıldığını ortaya koydu. Toplam 3 milyardan fazla kullanıcısının olduğu sosyal medya platformlarının, tüketiciyi eğiten bir strateji izlemesi bekleniyor.

"Ses" imparatorları

Ses, televizyon seyretmenin ya da internetten bir video izlemenin yanında önemli bir araç haline geliyor.  Yeni lansmanlar, orijinal podcast'ler markalı oynatma listeleri, sesli oyunlar ve sesli kitaplar, canlı programlar ve kullanıcı tarafından oluşturulan video içerikleri sesin önemini giderek artıracak.

İnternet etiği

Teknoloji dünyasında kapsayıcılık ve etiğe odaklanan yeni girişim ve düşünce kuruluşlarının sayısı artıyor.  World Wide Web'in mucidi Tim Berners-Lee'ye göre merkezi olmayan, adil bir internet için yeni bir vizyon oluşturulmalı. Öte yandan Mayıs 2018'de Uluslararası Af Örgütü, Access Now ve bazı ortak kuruluşlar makine öğrenme sistemlerinde eşitlik ve ayrımcılık yapılmaması konusunda Toronto Bildirgesi'ni yayınladı. Salesforce gibi bazı şirketler "chief ethical and humane use officer" gibi pozisyonlara yönelik istihdam sağlamaya başladı.

Teknolojide şampiyon: Tüketici

Rapor, tüketicilerin kişisel verilerinin korunması ve sahiplenilmesi çağrısında bulunan teknoloji markalarının, kullanıcıların ellerine kontrolü ele geçirmeye başladığını savunuyor. Bu noktada da teknoloji şirketleri,  kişisel bilgileri korumak ve tüketicilerin verilerinin nasıl ve ne zaman kullanıldığına karar vermelerini sağlamak amacıyla ticari internet ve bulut tabanlı hizmetlere pozitif bir alternatif sunarak farklılaşıyorlar.

Örneğin, Snips, verileri dağıtık bir sistemde tuttuğu  bir ses asistanıyla dokunulmazlığın sağlandığı bir  blockchain üzerinde çalışıyor. Bu şekilde kişisel verilerin bulut tabanlı bir sisteme gönderilmemesi sağlanabiliyor.

Gerçek zamanlı teknolojiler

Teknoloji, çevresine anında uyum sağlayabilen yeni ürünler ve cihazlar ile her zamankinden daha sezgisel hale geliyor. Giyilebilir teknolojiler ise listenin güçlü adaylarından. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız L’Oreal’in giyilebilir UV sensörü de aslında bu konuya iyi bir örnek. Hatırlayacağınız üzere Fransız kozmetik şirketi,  hem UVA hem de UVB ışınlarını ölçümleyebilen ve topladığı verileri üç aya kadar depolayabilen sensörünü duyurmuştu.

Teknolojinin gizli figürleri

Erkek figürünün ağır bastığı teknoloji sektöründe kadınlar ataerkil bu yapıyı yıkmak için var gücüyle boy gösteriyorlar. #MeToo hareketi ve dördüncü akım feminizm ve özellikle beyaz erkeğin ataerkil iktidarına karşı yaygın sesli söylemler her endüstride daha geniş dalgalarla etkisini gösteriyor.

Geleceğin teknolojik kentleri

Kentsel tasarım, Silikon Vadisi ve Çinli teknoloji üreticilerinin dikkatini çeken en güçlü konulardan biri. Hiper bağlantılı bir geleceğe yönelik fırsatlar sunan bu teknoloji odaklı akıllı şehirler, güvenlikten sosyal haklara kadar toplumsal kavramları yeniden yapılandıracak.

Uber ekosistemi

Raporda, Uber'ın ekosistemini oldukça iddialı bulunuyor ve şirket 'teknoloji ve yenilik' kategorisinde yerini almaya layık görülüyor. Elektrikli scooterlardan yiyecek teslim bisikletlerine ve (2021 için planlanan) dronlara,  hatta kiralık araçlara (talep üzerine ambulanslara kadar), Uber kendisini hızla mikro-mikro ulaştırma mimarı olarak konumlandırıyor. UberEats, 2018 yılının sonuna kadar  ABD nüfusunun % 70'ine ulaşmayı hedefliyor. Elekrtrikli scooter ve e-bisikletlere yönelik yatırımlar dur durak bilmiyor. Hatırlayacağınız üzere Nisan 2018'de, Uber elektrikli bisiklet şirketi Jump'u satın almıştı. 

Beklenmedik formatlar

Deneyim kültürü patlamaya devam ettikçe, yaratıcılar ve yenilikçiler yarattıkları deneyimleri daha fazla deneysel hale getiriyorlar. Örneğin, tüketicileri heyecanlandırmak ve dikkat çekmek için sanat ve bilim sınırlarını zorlanıyor. Dijital formatlar, yapay zeka, yeni teknolojiler ve oyunlar da bu deneyimleri zenginleştiriyor.

Raporu linkten indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.