Microsoft'un piyasa değeri, Apple'ı kısa süreliğine geride bıraktı

Microsoft'un piyasa değeri, Apple'ı kısa süreliğine geride bıraktı

Teknoloji devleri Microsoft ve Apple arasındaki rekabet, geçtiğimiz gün Microsoft'un piyasa değerinin Apple'ınkini geçmesiyle farklı bir boyuta ulaştı. Microsoft dün 812,93 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı ve 812,60 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Apple'ı kısa süreliğine de olsa geride bıraktı. Microsoft ve Apple, şu anda liderlik için ciddi anlamda yarışıyor diyebiliriz.

Apple geçtiğimiz Ağustos ayında, dünyada 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Fakat piyasaya sürülen yeni iPhone modellerinin ciddi anlamda yüksek fiyatlara sahip olmasından dolayı şirketin satışlarında düşüş meydana geldi. Böylelikle Apple'ın hisseleri de düşmüş oldu. Apple, Microsoft'u ilk kez 2010 yılında geçmiş, The New York Times da bunu "bir dönemin sonu ve yeni bir dönemin başlangıcı" olarak nitelendirmişti. NYT bu betimlemesinde yanılmadığını kanıtladı, zira Microsoft 8 yıl içinde ilk kez Apple'ı geride bırakmış oldu.

Apple'ın değeri her ne kadar 1 trilyon dolara ulaşmış olsa da yatırımcılar ciddi anlamda tedirginlik yaşıyorlar. Çünkü Apple, gelirlerinin yüzde 60'ını iPhone satışlarından elde ediyor. En yeni modellerden iPhone XS'in satışının düşük olması ve iPhone X üretiminin durmuş olması da Apple'ın hisselerinin gerilemesine neden oluyor.

Apple'ın aksine Microsoft, geçtiğimiz dönemde güzel bir başarı sergiledi. Şubat 2014'te Satya Nadella'nın şirketin CEO'su olarak atanması insanların güveninin kazanılmasına yardımcı oldu. Nadella, Microsoft'a bulut odağında yeniden odaklandı ve yazılım devi, birincil rakibi olan Amazon'a karşı büyük kazançlar elde etti. Bu yılın başında piyasa değeriyle Google'ı geçen Microsoft, geçtiğimiz ay da en büyük rakiplerinden birini, Amazon'u devre dışı bıraktı. Microsoft, diğer teknoloji devlerine kıyasla çeşitli bir iş yapısına sahip. Windows, Xbox ve Surface birlikte, Google'ın tüm gelirlerinin yalnızca yüzde 36'sını oluşturuyor. Bu da Google'ın reklamlardan elde ettiği gelirin yüzde 86'sına karşılık geliyor.

Microsoft, Windows Phone'larla başarısız bir girişimde bulunmuş olsa da şirketin çabuk toparlanması ve birçok teknoloji devini piyasa değeri bazında geride bırakması sektörde ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki dönemde diğer şirketler ciddi hamlelerde bulunmazsa Microsoft'u zirvede görmeye devam edeceğimizi söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.