Apple, borsada 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan ilk şirket oldu

Apple, borsada 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan ilk şirket oldu

Apple, Nasdaq'ta 1 trilyon dolardan fazla değerlemeye ulaşan ilk şirket oldu. iPhone üreticisinin hisselerinin nihayet yükselmesi ile şirket bir ilke imza attı. Böylelikle Amazon, Apple, Google ve Microsoft arasındaki yarışın galibi de belli oldu. 

Apple hisseleri  yüzde 2,7 oranında artarak 207,05 dolara yükseldi - ki bu da 1 trilyon dolar için ihtiyaç duyduklarından çok daha fazlasına tekabül ediyor.

Apple'ın bu başarıya ulaşmasının arkasındaki neden ise yatırımcıların iPhone üreticisinden bir kez daha yüksek beklentilere sahip olması. Daha iyi bir 3. çeyrek geçiren şirket, 41.3 milyon  iPhone modeli satmayı başardı. Gelirlerdeki artışın en büyük nedeni iPhone X olarak gösterilirken, satılan iPhone miktarının yüzde 25'ini sadece bu model oluşturdu. Şirketin bu yılki toplam geliri ise yaklaşık 53 milyar dolar oldu ve yıl bazında ortalama yüzde 17 artış yaşandı.

Apple 13 haneli değerlemesi ile dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketi değil. Çin devletine ait petrol şirketi Petrochina, 2007'de Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'nda bu rekoru kırarak, bir ilke imza atmştı. Ancak şirket, günümüzde bu değerlemenin çok daha altında işlem görüyor. Petrol fiyatlarının düşmesi ve küresel ekonomik krizin patlak vermesi ise düşüşteki nedenler olarak gösteriliyor. 

Sırada Amazon, Alphabet ve Microsoft var

Hatırlayacağınız üzere en son Apple ile Amazon arasında bir düello vardı. Şu anda Amazon, Apple'ın ardından Nasdaq'da en değerli ikinci şirket olarak yerini alıyor. Apple, birkaç istisna dışında yıllardır sıralamada öncülük ediyor. Nadiren Google Apple'ı geçse de bu, uzun sürmedi. Dördüncü sırada ise Microsoft yer alıyor. Bu arada en değerli şirketlerin teknolojiden beslenmeleri de tesadüf değil. 

Apple'ın liderliğini şu anda CEO Tim Cook üstlense de, markanın baş rol oyuncusu Steve Jobs'u anmadan yazımızı sonlandırmak olmaz. Şirket kurucularından Jobs, yeni liderlik modeli ile de sadece kurduğu marka ile bütünleşmedi, iş dünyasında birçok lidere de rol model oldu.  Onun liderliğinde, iPod, iPhone ve iPad tanıtıldı. Jobs, 2011'de görevini bugün Apple'ı yöneten Tim Cook'a  devretti ve Ekim 2011'de kanserden hayatını kaybetti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.