Google'ın başarısız olan 14 ürünü

Google Teklifleri'nden Google Gözlüğü'ne kadar 14 başarısız Google ürününe göz attık.
Google'ın başarısız olan 14 ürünü

Teknoloji devi Google, kurulduğu 1998 yılından bugüne kadar birçok ürünle karşımıza çıktı. Google'ın yayınladığı ürünlerin bazıları hayatlarımızda kalıcı olurken, bazılarının da şu an için sadece geçmişte kaldığını görüyoruz. Dilerseniz Google Teklifleri'nden Google Gözlüğü'ne kadar 14 başarısız Google ürününe kısaca bir göz atalım.

1- Google Teklifleri

Süresi: 2011- 2014

Google Teklifleri, Groupon ve Living Social’ın günlük fırsatları sırasında başlamıştı. Bu fırsatlara olan eğilim azalınca, Google Eğilim düştüğü için, Google Teklifleri de rafa kaldırıldı.

2- Google Web Hızlandırıcı

Süresi: 2005 - 2008

Google Web Hızlandırıcı, sayfa yükleme sürelerini hızlandırarak kullanıcıların daha hızlı göz atmasına yardımcı olmayı amaçladı. Ancak ürün, yüklenemeyen YouTube videoları da dahil olmak üzere birçok hatayla doluydu. Bu yüzden şirket 2008 yılında Hızlandırıcı'yı desteklemeyi bıraktı.

3- Google Video

Süresi: 2005 - 2009

Google, 2005 yılında kendi video platformu Google Video'yu yayına aldı. Fakat yaklaşık bir yıl sonra şirket, 1,65 milyar dolar karşılığında YouTube'u satın aldı. Böylelikle 2009 yılında Google Video da tarihe karışmış oldu.

4- Jaiku

Süresi: 2007 - 2012

Jaiku, Finlandiya'da geliştirilmiş ve 2007 yılında Google ile Twitter'da rekabet edebilecek bir mikro bloglama platformuydu. Gönderilen mesajlar "Jaikus" olarak adlandırılıyordu. Google, 2009 yılında Jaiku'nun kod tabanını açacağını ve artık ürünü kendisinin geliştirmeyeceğini duyurdu. Akabinde kullanıcı eksikliği nedeniyle platform tamamen kapatıldı.

5- Google Sağlık

Süresi: 2008 - 2012

Google Sağlık, kullanıcıların sağlık verilerini sistemlerine girmelerine izin veren bir uygulamaydı. Şirketin, bu platformu kapatma kararında, gizlilikle ilgili endişeler ve alandaki rekabet önemli rol oynadı.

6- Google Cevaplar

Süresi: 2002- 2006

Bugün soru sorup cevabını aldığımız Google Arama yerine, merak edilen soruların cevapları için 4 yıl boyunca Google Cevaplar bölümü kullanıldı. Fakat platform, 2006 yılında kullanıcı yetersizliği nedeniyle kapatıldı.

7- Google X

Süresi: 16 Mart 2005

Google Arama için alternatif bir arayüz olan Google X, kullanıcıların Gruplar, Yerel ve Görseller gibi kategorilere dayalı terimleri aramalarına izin veriyordu. Tasarım, Apple'ın MacOS dock'una benziyordu. Ancak Google X sadece bir gün hayatta kalabildi.

8- Google Buzz

Süresi: 2010 - 2011

Bir sosyal ağ ile anlık mesajlaşma karışımı olan Google Buzz, kullanıcıların bağlantıları, fotoğrafları, videoları, durumları ve daha fazlasını paylaşmasına izin veriyordu. Google, Gmail kullanıcıları için varsayılan olarak Buzz'ı açtı. Bu da kullanıma hazır olmayan ürüne karşı kullanıcı geri tepmesine neden oldu. Sonuç olarak, ürünle ilgili gizlilik sorunları konusunda davayla karşı karşıya kalan Buzz, lansmanından sonraki 18 ay içinde rafa kalktı.

9- Google Lively

Süresi: Temmuz 2008 - Aralık 2008

2008 yılının Temmuz ayında başlatılan ve aynı yılın Aralık ayında kapatılan Google Lively, Second Life'a benzer bir web tabanlı sanal dünyaydı. The New York Times, Lively'yi "sohbet odalarında konuşmak için karikatür tarzı bir yöntem" olarak tanımladı. Google, Lively için aldığı tüm güzel yorumlara rağmen, lansmandan dört buçuk ay sonra ürünü kapatmaya karar verdiğini açıkladı.

10- Knol

Süresi: 2008 - 2012

Knol, Google'ın Wikipedia'ya verdiği yanıttı ve hatta rakibi ile aynı fonta sahipti. Ancak Knol, içerik üreten yeterli kullanıcı olmadığı için başarısız oldu ve sonuçta 2012'de yayından kaldırıldı.

11- Dodgeball

Süresi: 2005 - 2009

2005'te Google tarafından satın alınan Dodgeball, kullanıcıların kısa mesaj yoluyla konumlarda check-in yapmasına olanak tanıyan bir hizmetti. Dodgeball kurucu ortakları Alex Rainert ve Dennis Crowley, hayal kırıklığı nedeniyle Google'dan ayrıldı. İkili Dodgeball'a hak ettiği ilgiyi vermediğini düşündüğü için Google'ı suçladı. Crowley, 2009 yılında Foursquare'i kurdu ve aynı yıl Dodgeball kapandı.

12- Google Glass

Süresi: 2012 - TBD (2015'te satış durduruldu)

Google Glass (Google Gözlüğü), zamanı için biraz erken olsa da Google Hangouts çağrıları ve e-postalar gibi dijital bilgileri, gerçek dünya üzerinde paylaştı. Ancak, hem pahalı hem de yazılım sorunları bulunan Google Glass'ın ilk nesil satışları 2015 yılında durduruldu.

13- Nexus Q

Süresi: Gerçekleşmedi

Google’ın Nexus Q’su, YouTube’u ve Google Müzik’i bir TV’de oynatmayı mümkün kılan bir akış video oynatıcısıydı. Fakat hiçbir zaman hayata geçirilmedi.

14- Google Wave

Süresi: 2009 - 2012

Google Haritalar'ı oluşturan aynı mühendisler tarafından oluşturulan Google Wave, kullanıcıların resimler, video klipler, anketler ve daha fazlasının dahil edilebileceği dokümanları oluşturmasına ve işbirliği yapmalarına izin veriyordu. Fakat Google, 2012 yılında sona erdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.