Güneydoğu Asya'nın dijital ekonomisi 2025 yılında üçe katlanacak

Güneydoğu Asya'nın dijital ekonomisi 2025 yılında üçe katlanacak

Şimdilik Çin ve Hindistan'ın gölgesinde kalsa da Google'ın hazırladığı rapora göre Güneydoğu Asya'nın teknoloji alanındaki büyüme potansiyeli oldukça fazla. 650 milyon nüfusa sahip olan bölgenin dijital ekonomisinin hacminin önümüzdeki 7 yıl içinde üçe katlanarak 240 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Google ve Singapur ulusal fonu Temasek'in beraber hazırladığı raporda 2025 itibariyle dijital ekonominin hacminin 200 milyar dolar daha eklenerek bölgesel bir dönüm noktasına geleceğini belirtti.

Bünyesinde bulunan 6 büyük ülkede toplam 350 milyon internet kullanıcısı bulunduran Güneydoğu Asya, bu rakamla ABD'yi geride bırakıyor. Bu noktada bölgenin beklenenden çok daha hızlı bir büyüme yaşadığını söylemekte de fayda var. Bu yıl 72 milyar dolara ulaşması beklenen bölge ekonomisi, geçtiğimiz yıl 50 milyar dolarlık bir hacme sahipti. 2015 yılında 19.1 milyar dolar hacminde olan Güneydoğu Asya'nın bu hızlı büyümesi büyük fırsatları da beraberinde getirebilir.

Bölgenin dijital ekonomisine katkı sağlayan bu gelirlerin 30 milyar dolarlık büyük bir çoğunluğu ise çevrimiçi seyahat hesaplarına ait. Bu rakamı 23 milyar dolar ile 2-ticaret, 11 milyar dolar ile çevrimiçi medya ve 8 milyar dolar ile araç paylaşımı sektörlerinin takip ettiğini belirtelim. Pazardaki bu payların 2025'e kadar devam etmesi olası.

Üstelik nüfus açısından dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olan Endonezya'nın 2025 itibariyle 100 milyar dolara ulaşması beklenirken, onu takiben Tayland'ın 43 milyar dolara ve Vietnam'ın 33 Milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu noktada Endonezya ve Vietnam'In 2015'ten bu yana dijital ekonomilerini üçe katladığını söylemekte de fayda var.

Google ve Temasek'in hazırladığı raporda araç paylaşımı konusundaki detaylara da değiniliyor. Bölgede Grab'in Uber'in yerel işletmesini almasıyla öne çıkan bu sektör, Grab'in Endonezyalı rakibi Go-Jek'in katkısıyla birlikte ciddi anlamda büyümeye devam ediyor. 2015 yılında 1.5 milyon olan kullanıcı sayısının 2018 itibariyle 8 milyona çıktığını düşünürsek, bu sektörün bölgedeki geleceğinin parlak olduğunu söylemek mümkün. Üstelik aynı zaman zarfında aylık kullanıcı sayısının 8 milyondan 35 milyona çıktığını da söyleyelim.

Gelirlerdeki büyüme ise ulaşım servisleriyle karşılaştırıldığında yemek dağıtımı alanında çok daha hızlı. Bu anlamda hizmetlerini talepler odağında genişleten Grab ve Go-Jek'in çok daha hızlı bir büyüme kaydedeceğini öngörebiliriz. Örneğin, Güneydoğu Asya'nın en büyük 6 ekonomisinden en küçüğü olan Singapur, 5.5 milyonluk nüfusu ile bölgenin araç paylaşımı pazarında ciddi bir paya sahip.  Üstelik bu pazar payının 2025'te büyümeye devam etmesi ön görülüyor.

Son olarak raporun bir çok bölümünde Güneydoğu Asya'daki  büyüme öngörülerinin paylaşıldığını ekleyelim. Raporu detaylı olarak incelemek isteyenler bu adresi ziyaret edebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.