Dijital dünyada her hareketimiz bir iz bırakıyor [Webrazzi Developer 2018]

Dijital dünyada her hareketimiz bir iz bırakıyor [Webrazzi Developer 2018]

Bugün düzenlediğimiz Webrazzi Developer 2018 konferansımız tüm hızıyla devam ediyor. Konferansımızın konuşmacıları arasında yer alan IBM Data Scientist, Predictive Analytics SME for MEA görevindeki Umut Şatır Gürbüz, sunumunda 2018 yılındaki Data Science trendlerini paylaştı.

Veri biliminin en basit tanımıyla çok büyük miktarlardaki veriden bilgi çıkartmaya çalışmak olduğunu dile getiren Umut Şatır Gürbüz, veri biliminin pek çok farklı konsepte sahip olduğunu belirtti. 1950'li yıllardan bu yana yapay zeka ile ilgili çalışmalar yapıldığını paylaşan Gürbüz, 2000'li yıllardan bu yana yapılan yapay zeka çalışmalarını büyük bir ilerleme kaydettiğini belirtti.

Yapay zeka teknolojilerinin altında veri biliminin de yer aldığını belirten Gürbüz, yapay zeka süreçlerinin büyük bir bölümünün veri bilimi sayesinde ilerlediğinin de altını çizdi. Dijital bir dünyada yaşamaya başladığımızın altını çizen Gürbüz, her hareketimizin bir iz bıraktığını ve bu izlerin takip edilebilir olduğunu da sözlerine ekledi.

2018 trendlerinin en önemlilerinden birinin nesnelerin interneti olduğunu da paylaşan Gürbüz, nesnelerin interneti sayesinde buzdolabı veya çamaşır makinesi gibi ürünlerin verilerinin işlenebildiğini de belirtti. Eskiden verileri depolasak bile işleyemediğimizi dile getiren Gürbüz, artık oldukça kısa süreler içinde tüm verileri işleyebildiğimizi belirtti.

Yeni oyuncular karşımıza çıktı

Bu sayede algoritmaların geliştiğini de sözlerine ekleyen Gürbüz, bu verilerin işlenmesi ile birlikte Uber, Alibaba, Netflix ve AirBnb gibi yeni oyuncuların karşımıza çıktığını da belirtti. Yeni düzenin geliştiricilere pek çok fırsat sunduğunu da sözlerine ekleyen Gürbüz, geliştiricilerin üretmesi gereken pek çok yeni uygulama ve çözmeleri gereken pek çok yeni problemle karşı karşıya olduğumuzu da belirtti.

Artık video, metin ve fotoğrafları da işleyebildiğimizi belirten Gürbüz, bu verilerin işlenmesinin güvenlik için oldukça önemli olduğunu da belirtti. Gürbüz belki de bugün söylediklerimiz veye yaptıklarımızın gelecekte çeşitli çıkarımlar yapılabilmesine olanak tanıyabileceğini de sözlerine ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.