Webrazzi Developer 2018'in son bölümünde, Accenture Industry X.0'nun CTO'su Uğur Turan, kariyer olarak yazılım mimarisi ve endüstriyel yazılımla ilgili merak edilenleri konferans katılımcılarıyla paylaştı.
Accenture'da üç ana grup olduğundan bahseden Turan, ilk grubun interaktif tasarım ekibi, ikinci grubun ise danışmanlık olduğunu açıkladı. Bu iki ekip bir noktada benzer bir noktada buluşsa da üçüncü ekip olan yazılım geliştiriciler iki gruptan da farklı bir noktada konumlanıyor. Uğur Turan'ın verdiği örneklere göre yazılım geliştiriciler, iş görüşmelerinde alışılmışın dışında sorular sorabiliyorlar; "Kaç monitör var? İş saatleri esnek mi?" gibi.
Kariyer olarak yazılım geliştiriciliğinden de bahseden Uğur Turan, geliştiricilerin ilgili bölümden mezun olunca bir şirkette işe başladığını, fakat ilerleyen dönemde yazılımı bırakıp satış gibi işlere yöneldiğini söylüyor. Uğur Turan bunun nedenlerini de şu şekilde sıralıyor; yazılımcılar bu işten para kazanılmayacağını düşünüyor ya da 40 yaşından sonra bu iş yapılmaz deyip farklı alanlara yöneliyorlar. Fakat Turan'ın konuşmasının sonlarında, özellikle para kazanma konusunda tam tersi olduğunu görüyoruz.
Yazılım geliştiriciliği 1980'den günümüze herhangi bir değişiklik göstermiyor. Ortaya çıkanlar da, karşılaşılan sorunlar da hemen hemen aynı şekilde ilerliyor. Bulut, blockchain, yapay gerçeklik, makine öğrenimi gibi teknoloji ürünlerinden de bahseden Uğur Turan, bunların bazılarının da yeni icat edilmediğini, ancak gün geçtikçe geliştiklerini söylüyor.
Yazılımı sevmek gerekiyor
Yazılım geliştiriciliğinde başarılı olmak için öncelikle yapılan işi sevmek gerekiyor. Bunun yanında mükemmeliyetçilik önemli bir noktada yer alıyor. Belirli yazılım dillerini bilmek ve sevmek, uzun süren çalışma saatlerine alışkın olmak, iyi arayüzler tasarlayabilmek, ekip çalışmasına yatkın olmak, müşterilerin isteklerine cevap verip onları anlamak ve anlaşılmayan kısımlarda ise soru sormaktan çekinmemek gerekiyor. Eğer yazılım seviyorsanız bu meslekte gerçekten başarılı olabileceğinizi söyleyen Uğur Turan, en iyi teknoloji diye bir şeyin olmadığını, ihtiyaçlara göre en iyi teknolojinin mevcut olduğunu söylüyor. İlk birkaç yıldan sonra yeni problemlerin ortaya çıkmadığını, fakat sürekli yeni bir şey öğrenebileceğinizin altını çiziyor.
Zaman ilerledikçe yazılımcının yaptığı işin değiştiğinden de bahseden Uğur Turan şu şekilde örnekler veriyor; ilk sene kolay kodlar, beşinci sene ise daha zor kodlar yazılıyor. Onuncu senede işin mimari kısmı ortaya çıkarken yirminci senede kod silme öne çıkıyor. Turan son olarak, iyi bir yazılım geliştiriciysen aranan kişi olacağını da belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap