Waymo, sürücüsüz araçlarını Aralık'ta trafiğe çıkarıyor

Waymo, sürücüsüz araçlarını Aralık'ta trafiğe çıkarıyor

Google'ın kardeş şirketi Waymo, önümüzdeki Aralık ayında otonom araçları ile hizmet vermeye başlayacağını açıkladı. Yeni bir marka kimliğine de kavuşacak olan Waymo'nun yeni ismi henüz sır gibi saklansa da, markanın Uber ve Lyft'e  doğrudan rakip olması bekleniyor.

ABD'de düzenlenen WSJ Tech D.Live konferansında konuşan Waymo CEO'su John Krafcik, Waymo araçlarının işletmelere ve bireylere hizmet edeceğini açıkladı.  Waymo, uzun zamandır Arizona eyaletinin Phonenix şehrinde Wallmart müşterileri için test sürüşü yapıyordu. Başarılı test sürüşlerinin sonunda artık Wallmart müşterileri Waymo araçlarından faydalanacak iken, deneyim yine çok kısıtlı bir alanda sağlanabilecek.

Waymo, geçtiğimiz  Ekim ayında test sürüşlerinde 10 milyon mil yol kat ettiğini duyurmuştu. Önemli bir kilometre taşını deviren şirket, toplam yolun birçoğunu sadece 2018'de yapmıştı. Bu zaman diliminde Waymo'nun test sürüşlerinde talihsiz  kazalar da olmadı değil.  Adı bir motosiklet kazasına karışan şirket, söz konusu kazayı insan hatası olarak tanımlamış, bu kazanın tam da sürücüsüz otomobil teknolojileri tarafından önlenebilecek kazalar arasında olduğunu da belirtmişti.

Waymo yolcularının yüzde 99'sunu ise şimdilik  Chrysler Pacifica minivan filosunıun taşıması bekleniyor. Öte yandan şirket ticari programına başladığında bazı araçlarda ihtiyacı olan müşterilere destek vermek için yedek sürücülerin bulunması öngörülüyor. Şirket yepyeni servisini hizmete sunmaya hazırlanırken, Waymo'nun sürücüsüz araç teknolojisi ile ilgili yeni özellikler üzerine çalıştıklarını duyuralım. Bloomberg'in paylaştığı bilgilere göre, Phonenix Early Reader programındaki bazı gönüllüler yedek sürücüye sahip olmayan araçları test edebilecekler. 

Fiyatlandırma stratejisi henüz net değil

Waymo'nun araçlarını ne kadardan kullanıcıya sunacağı henüz belli değil. Fiyatlandırma konusunda pozisyonunu henüz paylaşmayan şirket, öncelikle güvenliği ön planda tutuyor. Öte yandan ticari program ile toplanacak verilerin daha kıymetli olduğunu düşünen Waymo şimdilik fiyatlandırma stratejileri üzerinde deneysel bir yaklaşım sergileyecek.

Yenilikçi teknolojilerin değişimi o kadar hızlı yaşanıyor ki, bu durum daha dün gibi tanıştığımız yeni nesil uygulamaları bir anda tepetaklak edebilir. Google'ın çatı şirketi Alphabet'e bağlı Waymo'nun da bir ilki gerçekleştirerek sürücüsüz araçlar ile pazara girmesi, araç paylaşım ve çağırma pazarında büyük dönüşümün ilk ayak sesleri olacak. Zira bu durum rakipleri Uber ve Lyft'i derinden de etkileyecektir.

Waymo, lansmana yönelik henüz detaylı bir bilgi paylaşmadı. Gelişmeler oldukça aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.