Google küresel trafiğinin Çin'e yönlendirilmesinin sorumlusu Nijerya'dan çıktı

Pazartesi günü, Google'ın küresel trafiği Çin, Rusya ve Nijerya server'larına yönlendirilmişti. Sorumlunun Nijeryalı bir kablo firması olan Main One Cable Co olduğu ortaya çıktı.
Google küresel trafiğinin Çin'e yönlendirilmesinin sorumlusu Nijerya'dan çıktı

Geçtiğimiz Pazartesi günü, Google'ın küresel trafiği Çin, Rusya ve Nijerya server'larına yönlendirilmiş ve bundan dolayı Google zor zamanlarından birini yaşamıştı. Kişisel verilerin çalınmış olabileceği korkusu tüm dünyada nüksederken, gerçek sorumlunun Nijeryalı bir kablo firması olan Main One Cable Co olduğu ortaya çıktı.

Pazartesi öğleden sonra internet izleme firmaları ThousandEyes ve BGPmon, Google'ın trafiğinin büyük bir kısmının Çin ve Rusya üzerinden yönlendirildiği ve iletişimin kasıtlı olarak ele geçirildiği yönünde iddialar ortaya atmıştı. Fakat Main One firması e-posta ile yaptığı açıklamada internet üzerinden trafiği yönlendirmek için kullanılan bir sınır ağ geçidi protokol filtresini yanlış tanımlayarak 74 dakikalık bir aksamaya yol açtığını belirtti. Bu da Google trafiğinin büyük bir kısmının Main One'ın partneri olan China Telecom üzerinden gönderilmesine neden oldu.

Google'ın bu konuyla ilgili pek fazla şey söylemediğini belirtelim. Arama motoru devi, pazartesi yayınladığı raporda bir sorun yaşandığını ve bunun araştırıldığını; sorunun şirket dışındaki etkenlerden kaynaklandığını düşündüğünü söyledi. Fakat Google, kaç kullanıcının bu sorundan etkilenip etkilenmediğine dair açıklama yapmadı.

Uzmanlara göre olay kaza değil

Her ne kadar Main One, suçlu olduğunu kabul etse de bazı güvenlik uzmanları Google'ın güvenlik açığı üzerinde durdu. Uzmanlara göre böyle bir sebepten ciddi bir sorun yaşanabiliyorsa hacker'ların kullanıcı bilgilerini ele geçirme oranı da epey yüksek. Örneğin; Tel Aviv Üniversitesi'nde ağ güvenliği araştırmacısı olan Yuval Shavitt, Pazartesi günü yaşanan sorunun bir kaza olmadığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde, Çin hükümetinin bir dizi veri kaçırma eylemi gerçekleştirdiğini iddia eden bir makaleyi kaleme alan Shavitt, bu olayın bir çeşit yapılandırma hatası olduğunun her zaman iddia edilebileceğini belirtti.

Kendisini Batı Afrika'daki işletmeler için telekom ve ağ hizmetleri alanında lider bir sağlayıcı olarak nitelendiren Main One firması ise konuyu araştırdığını ve bunun tekrarlanmasını önlemek için çalıştıklarını açıkladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.