Alibaba, 31 milyar dolar satışla Singles' Day'de yeni bir rekor kırdı

Alibaba, 31 milyar dolar satışla  Singles' Day'de yeni bir rekor kırdı

Alibaba bu yıl onuncusu gerçekleşen Singles' Day satışlarında yine rekor kırmayı başardı. Singles' Day, bu yılın brüt satış hacmine 30.8 milyar dolar eklerken, etkinlik kapsamında şirketin yıllık büyüme oranının en düşük seviyede seyretmesi dikkat çekti.

Singles' Day'de elde edilen satış rakamının 2017'deki Siber Pazartesi ve Kara Cuma satışlarının iki katı hacminde olduğunu söylemekte de fayda var. Bu noktada bu yılki kampanyanın şimdiye kadarki en büyük gelire sahip Singles Day etkinliği olduğunu söyleyebiliri. Bu harcama çılgınlığından 15 saat 49 dakika sonra 2017'nin 25 milyar dolarlık Singles Day satışına erişildi.

Aslına bakarsanız her yıl satış beklentisini bir üst seviyeye taşıyan Singles' Day'e rağmen Alibaba'nın satışlarında ciddi bir büyüme yavaşlığı görülüyor. Geçtiğimiz yıla oranla 2018'i toplam satışları yüzde 27 düşüş gösterirken, bu yılki Singles Day satışları da 2017'deki Singles Day satışına oranla yüzde 36 bir düşüş yaşıyor.

Bir süredir büyüme yavaşlığı çeken Alibaba aslında 7 çeyrek önce en düşük gelir büyümesini elde etmesi ve yıllık gelirindeki düşüşüyle dikkatleri üzerine çekmişti. Yine de Alibaba'nın son çeyrekte yıldan yıla yüzde 54'lük bir büyüme kaydettiğini söylemekte fayda var.

Bu büyüme yavaşlığında ülkedeki ekonomik gerileme nedeniyle Çin'deki kullanıcıların tasarruf etmeye yönelmesi yatıyor olabilir. Öte yandan Alibaba, satışlar için uzun vadede orta halli kullanıcılara güveniyor. Özellikle Alibaba'nın yönetim kurulu başkanı Joe Tsai, orta halli kesimin yaşam kalitesini yükseltmek için alışveriş yapmaya devam edeceğini belirterek, bu durumun kısa dönem ekonomik etkileri devre dışı bırakacağını ifade ediyor. Bu noktada 1.4 milyar nüfuslu Çin'de 300 milyondan fazla kişinin orta gelir seviyesine sahip olduğunu belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.