Yeni Chrome sürümü, kullanıcıları istenmeyen ücretlendirmeler hakkında uyaracak

Chrome 71, kulanıcıları istenmeyen abonelikler ve faturalandırmalar için uyaracağını açıkladı. 
Yeni Chrome sürümü, kullanıcıları istenmeyen ücretlendirmeler hakkında uyaracak

Birkaç gün önce Chrome'un yeni sürümü olan Chrome 71'in kötü amaçlı reklam yayınlayan sitelerdeki tüm reklamları engelleyeceği haberini sizlerle paylaşmıştık. Tarayıcının son versiyonundaki yenilikler bununla sınırlı kalmıyor. Chrome 71, kulanıcıları istenmeyen abonelikler ve faturalandırmalar için uyaracağını açıkladı.

Google’a göre, her ay milyonlarca Chrome kullanıcısı, abonelikle ilgili sıkıntılar yaşıyor. Bir web sitesine ücretli abonelik gerektiğinde ve kullanıcı buraya üye olmak istediğinde net olarak açıklanmayan abonelik süreçleriyle karşılaşıyor. Sitede bulunan ödeme açıklamaları da doğru düzgün yapılmadığı için beklenmeyen meblağlarla karşılaşabiliyor. Chrome 71 ise yeni özelliğiyle bu sıkıntının önüne geçmeyi hedefliyor.

Chrome 71, son kullanıcıya bir işlem hakkında yeterli açıklık sağlamayan sayfalardan önce bir uyarı gösterecek. Google da buna istinaden, özellikle mobilde, görünür ve açık bir faturalandırma süreci için gerekli uygulamaları belirlediğini açıkladı. Aşağıda, genel olarak yaşanan sıkıntıları bulmak mümkün.

Fatura bilgileri kullanıcılar tarafından görüntülenebiliyor mu?

Örneğin, abonelik sayfasına hiçbir abonelik bilgisi eklememek veya bilgileri gizlemek kötü bir başlangıç diyebiliriz. Çünkü kullanıcılar abone olmayı kabul ederken merak ettiği bilgilere erişebilmek istiyor.

Müşteriler, şartları kabul etmeden önce maliyetleri kolayca görebilirler mi?

Örnek vermek gerekirse; gri bir arka plan üzerinde gri karakterlerle fatura bilgilerini görüntülemek, dolayısıyla daha az okunabilir hale getirmek, iyi bir kullanıcı uygulaması olarak kabul edilmiyor ve ne yazık ki -özellikle mobilde- sıkça karşımıza çıkıyor.

Ücret yapısı kolaylıkla anlaşılabilir mi?

Hizmetin maliyetinin nasıl belirleneceğini açıklamak için sunulan formül, mümkün olduğunca basit olmalı. Fakat dikkat ederseniz bahsi geçen sayfalarda ücret yapısı net bir şekilde açıklanmıyor.

Bu tür sayfalar, kullanıcılar telefon numaralarını girdiğinde veya diğer ödeme bilgilerini girdiğinde ücret alabilir. Chrome 71, örneklerdeki gibi gerekli açıklamalardan yoksun sayfaları algıladığında, kullanıcıya bir uyarı sayfası gönderecek.  Bu sayfa, kullanıcıların güvenliğe geri dönmelerine veya işlemden emin olmalarına devam etmelerine olanak tanıyan parlak bir kırmızı uyarı işareti ve büyük bir "Geri Dön" düğmesine sahip olacak.

Bu uyarı hem masaüstü hem de mobil Chrome'da ve Android’in WebView'unda kullanıma sunulacak. Özelliğin Aralık ayında aktif edilmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.