IMEI kayıt ücreti 170 TL'den 500 TL'ye çıktı

IMEI kayıt ücreti 170 TL'den 500 TL'ye çıktı

Bugün Resmi Gazete'de karşımıza çıkan habere göre yurt dışından getirilen cihazlar için alınan IMEI kayıt ücretine büyük bir zam yapıldı. Hatırlatmak gerekirse bugüne kadar 170,70 TL olan IMEI kayıt ücreti, Resmi Gazete'de yayınlanan yeni karara göre 500 TL'ye çıktı.

Birkaç yılda bir IMEI kayıt ücretine zam yapıldığını da hatırlatalım. Fakat bugüne kadar oldukça cüzi zamlar yapılıyordu. Yaklaşık 170 TL olan IMEI kayıt ücretinin nerdeyse 3 katına çıkarak 500 TL'ye çıkması ise oldukça şaşırtıcı. IMEI kayıt ücretinin 500 TL seviyelerine çıkması ile birlikte yurt dışından akıllı telefon almanın pek de mantıklı bir yanı kalmadı gibi görünüyor.

Tabii ki bu karar en çok ülkemizdeki yerli üreticileri sevinecektir. Yerli üreticilerin yanı sıra Apple Türkiye'nin bu karara sevinmesi pek de şaşırtıcı olmayacaktır. iPhone fiyatlarının çok pahalı olması nedeniyle yurt dışından en çok getirilen akıllı telefon modellerinin başında iPhone modelleri yer alıyor.

Ülkemizde iPhone kullanımı oldukça yüksek olsa da bu iPhone modellerinin önemli bir kısmının yurt dışından geliyor olması Apple Türkiye'nin işini pek kolaylaştırmıyordu. Hatırlatmak gerekirse yurt dışından getirilen iPhone modellerinin önüne geçmek isteyen Apple, yurt dışından alınan iPhone modellerinin ülkemizde garanti kapsamına girmesini engellemişti.

IMEI kayıt ücreti hangi durumlarda ödenir?

Ülkemizdeki vergiler nedeniyle akıllı telefon fiyatlarının oldukça yüksek olduğu bir gerçek. Daha ucuza akıllı telefon sahibi olmak isteyen kişiler ise daha uygun fiyatlara yurt dışından telefon satın alıyorlar. Fakat bu telefonları ülkemizde kullanabilmek için bir pasaporta kayıt ettirmek gerekiyor.

IMEI kayıt ücreti ise tam da bu noktada devreye giriyor. Bu kayıt işleminin gerçekleştirilebilmesi için yurt dışından dönüşü 120 günü geçmemiş olan bir pasaport ve IMEI kayıt ücretinin ödenmesi gerekiyor. Eğer bu bu kayıt işlemi gerçekleştirilmezse akıllı telefon 120 gün içinde kullanıma kapatılıyor. Resmi Gazete'de yayınlanan kararı aşağıda bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.