Ford, e-scooter girişimi Spin'i satın aldı

Kısa mesafeler için kullanılan yakıt tasarruflu araçlara olan talebin artmasıyla birlikte, elektrikli scooterlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Öyle ki, geçtiğimiz yıl 17 milyar dolar olan küresel e-scooter pazarının, Grand View Research'e göre 2025 yılında 28 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Sera gazı emisyonları ve çevreyle dost araçların benimsenmesini teşvik eden hükümet programları, elektrikli scooter pazarını büyüten bir başka neden. Teknoloji şirketlerinin yanı sıra bu inovatif  ulaşım modeline araç üreticileri de kayıtsız kalmıyor. Araç üreticisi Ford'un, elektrikli scooter girişimi Spin'i satın aldığı duyuruldu. Axios'un paylaştığı bilgilere göre satın alma işlemi 100 milyon dolar ile tamamlandı.

2016 yılında San Francisco'da kurulan Spin, bisiklet paylaşımı ile pazara giriş yaptı. Ancak sonrasında şirket, elektrikli scooter ekosistemi üzerine odaklandı. Girişimin web sitesinde yer alan bilgilere göre, e-scooterları bugüne kadar 1 milyondan fazla kişi kullandı. Girişim şimdilik ABD'de 9 şehirde ve 5 üniversite kampüsünde hizmet veriyor. Ancak Ford'un satın alımıyla  birlikte Spin'in kısa sürede ülke sınırlarını aşması bekleniyor. Zira, e-scooter'lara olan ilgi ABD'nin yanı sıra; Almanya, Fransa, İngiltere, Hindistan, Japonya, Çin gibi birçok ülkede oldukça büyük.

Axios'un aktardığına göre Ford, Spin'i almak için 100 milyon doları gözden çıkarmış durumda. Artık sonlarına geldiği aktarılan anlaşmayla ilgili resmi açıklama ise henüz yapılmadı. Girişim şimdiye kadar 8 milyon dolar yatırım almıştı.

Spin'in arkasına ABD'nin en büyük ikinci araç üreticisi olan Ford gibi güçlü bir ismi alması pazarda kendisini konumlandırması için şüphesiz büyük bir avantaj. Ancak  girişimin Bird ve Lime gibi iki güçlü rakibi olduğunu hatırlatalım. 2017 yılında kurulan Bird bugüne kadar 400 milyon dolar yatırım aldı ve girişimin değerlemesi neredeyse 2 milyar doları buluyor. Yine aynı yıl kurulan Lime'de 4 milyar doların üzerinde bir değerleme ise 450 milyon dolardan fazla yatırım aldı.

Uygun demografik koşullar ve ulaşım kolaylığı, dünya genelinde elektrikli scooterlara yönelik talebi daha da artıracak. Sektörün ve pazarların nasıl şekillendiğine hep birlikte tanık olacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.