Araç çağırma uygulaması Grab, Hyundai ve Kia'dan 250 milyon dolar yatırım aldı

Araç çağırma uygulaması Grab, Hyundai ve Kia'dan 250 milyon dolar yatırım aldı

Güneydoğu Asya'nın en büyük araç çağırma uygulamlarından Grab, bölgedeki elektrikli araç piyasasına yönelik çalışmaları hızlandırmak için Hyundai ve Kia'dan 250 milyon dolar yatırım aldı.

Yatırım, Grab’ın Hyundai ile mevcut stratejik ortaklığı üzerine kuruluyor. İş ortaklığında şirketler, bölgedeki elektrikli araçlara yönelik farkındalığı ve adaptasyonu artırmak için bir pilot proje başlatacaklar.

Pilot projede belirlenen ilk tarih 2019. Singapur'da başlanması beklenen pilot proje, ilk aşamada Grab'in sürücü partnerlerine yönelik olacak. Bölgesel paydaşlara da çağrıda bulunan üçlünün, bölgenin altyapısını elektirikli araçlara uygun hale getirmek ve hızlı şarj istasyonları ağı oluşturmak gibi nihai planları var. Bu paydaşların içinde hükümetlerin de olması bekleniyor.

Hyundai Motor Grubu'nun Baş Yenilik Görevlisi ve Strateji ve Teknoloji Bölüm Başkanı Youngcho Chi'ya göre "Dünyanın en hızlı büyüyen tüketici merkezlerinden birine ev sahipliği yapan Güneydoğu Asya, elektrikli araçlar için büyük bir pazar." Güneydoğu Asya'da bir dönem Uber'in en büyük rakiplerinden biri olarak konumlandırılan girişim; ulaşım, mobil ödemeler ve yemek dağıtımı gibi birçok farklı servis kategorisinde hizmet veriyor. Uber, geçtiğimiz Mart ayında Grab'e bölgedeki şirket hisselerinin bir kısmını satmıştı. Yapılan ortak çalışma bölgedeki rekabeti düşürdüğü için bu durum tükeetici kanadında fiyatların yükselmesine neden olmuştu.

Öte yandan girişim geçtiğimiz Ağustos ayında 2 milyar dolarlık yatırım alarak, bölgesel büyümesini genişletmek istediğini belirtmişti. Yatırımlar, Oppenheimer Funds, Ping An Capital, , All-Stars Investment, Vulcan Capital, Lightspeed Venture Partners, Macquarie Capital gibi şirketlerden gelmişti. Yatırımcılar arasına ilk kez bu sene Ağustos ayında Toyota da katıldı. 

Bu arada Hyundai, gelecekteki hareketlilik pazarındaki yerini güçlendirecek inovasyonu teşvik etme amacıyla gelecek vaat eden şirketlere önemli stratejik yatırımlar yapıyor. Otonom sürüş ve yapay zekâ gibi teknolojilerden araç paylaşımına kadar Hyundai, "temiz mobilitede" lider olma hedefine ulaşmak istiyor. Araç üreticisi,  çevre dostu araç modellerinin sayısını  2025 yılına kadar iki katına çıkararak 38'e ulaştırmayı hedefliyor. Güney Koreli araç üreticisi, Grab'e ilk yatırımını geçtiğimiz Ocak ayında yapmıştı.

Son olarak ek yatırım ile Grab’ın şu anki yatırımlarının 2,7 milyar dolara yükseldiğini paylaşalım. Bu miktarın yıl sonuna kadar 3 milyar doları yakalaması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.