Mobil uygulama tarafında zor zamanlar yaşayan Snapchat, Mac ve Windows için ilk uygulamasını piyasaya sürdü. Yazılım sayesinde webcam'inize erişerek artırılmış gerçeklik efektlerini video yayını ve arama hizmetlerinde de kullanmanızı sağlayan Snapchat, en çok rağbet gören özelliğini yeni bir ürüne dönüştürdü.
OBS Skype, YouTube, Google Hangouts, Skype ve Zoom gibi bir çok farklı hizmetle birlikte kullanılabilen Snap Camera, Facebook Live gibi tarayıcı temelli uygulamalar tarafından da kullanılabiliyor. Böylece yayın yaparken Snapchat'in Lens Explorer'ında yeni AR yüz filtrelerini de deneyebiliyorsunuz. Üstelik yeni Twitch eklentisiyle yayıncıların farklı yüz filtrelerini klavye kısayollarıyla tetiklemeleri de mümkün.
Kullanıcılar bugünden itibaren Snap Camera'nın Mac ve Windows versiyonlarını indirebilecek. Aynı şekilde kullanıcıların Lens Explorer üzerinden efektlerin önizlemesini gerçekleştirebileceğini de belirtelim. Efektlerin kimler tarafından yapıldığını da gösteren Lens Explorer'da favori efektlerin yıldızlanarak kolayca ulaşılması ve yakın zamanda kullanılan efektlere yeniden ulaşılması sağlanıyor.
Snapchat'in bu hafta açıkladığı üçüncü çeyrek gelirleri, şirketin 2 milyon kullanıcı kaybettiğini de ortaya çıkarmıştı. Bu nedenle hisse değerleri düşüş yaşayan Snapchat, bu yeni Snapchat Camera ürününü hisse büyümesi odağında değerlendirmiyor.
Hatta Snap Camera'yı kullanmak için Snapchat'e giriş yapmanız dahi gerekmiyor. Şirket bu hamlesiyle uygulama yerine AR Lens platformuna dikkat çekmeyi hedefliyor. Böylece daha fazla yazılım geliştirici ve içerik üretici kendi efektini üretebilecek. Snap'in AR Yöneticisi Eitan Pilipski'nin bu konudaki yorumu ise şöyle:
Lens Üreticileri Topluluğu için daha fazla dağıtım kanalı oluşturma ve onların çalışmalarını daha çok ortaya çıkarmak üzere çalışmalar yapıyoruz.
Aslına bakarsanız bu masaüstü kamera Lens üreticilerinin dikkatini daha fazla çekmekte başarılı olabilir. Bir sonraki adımda ise Snapchat başarılı lens üreticilerini sponsorluk anlaşmaları için markalarla bir araya getirebilir.
İlk olarak Ocak ayında alıntılanabilen içeriklerle masaüstüne gelen Snapchat, görünen o ki yavaş yavaş mobil deneyimden uzaklaşıyor.
Bu arada Snap Camera'nın da kendine ait bir arayüzü olmadığını söylemekte fayda var. Aslında bu yeni ürünün, Photo Booth-tarzı bir uygulama ile fotoğraf ve video kaydederek paylaşmanızı sağlaması gerekirken Snapchat bu alanda rekabet etmek istemediğine karar vermiş durumda. Son olarak Snapchat'in bunu çok istemesine rağmen FaceTime'ın Snap Camera'yı desteklemediğini de belirtelim.
Bana kalırsa Snap Camera, Snapchat'in kendi ürünlerine yaklaşımını oldukça değiştiriyor. Öncelikle Snap Camera'nın görüntüleme toplayacak bir alt yapısı olmadığı için, ürünün kullanıcı sayısı odağında bir gelir modeli geliştiremeyeceğini söyleyebiliriz. Bu ürünü, Instagram Hikayeler'e kayan kullanıcıları kendine yeniden çekmek üzerine kurgulanmış bir strateji olarak değerlendirmek de mümkün olabilir.
Örneğin, video sohbet kullanıcılarının birbiriyle konuşurken filtre kullanması, Snapchat'in yeni bir kitle arasında görünürlüğünü arttırabilir. Aynı şekilde filtrelerin Twitch yayınlarında kullanılması da viral bir etki yaratabilir.
Snap Camera sayesinde Twitch yayıncıları bir çok yeni özelliğe kavuşacak. Yayıncılar, League of Legends, PlayerUnknown’s Battlegrounds, World of Warcraft ve Overwatch oyunlarının temasına sahip lensleri kullanabilecek. İzleyiciler ise Lens için ekranda yayınlanan QR Snapcode üzerinden filtreyi kendi yüzlerinde deneyebilecek.
Bununla birlikte yayıncılar, ekledikleri abone ol butonu üzerinden, takipçilerine bonus lensler dağıtabilecek. Kısayollar sayesinde ise yayıncıların hislerini lensler üzerinden kolayca ifade edebilmesi de mümkün olacak.
Son olarak piyasaya sürüldüğü Aralık ayından bu yana Lens Studio üzerinden 250 bin lens oluşturulduğunu da ekleyelim. 1 Milyar'dan fazla kez görüntülenen bu lensler, Snapchat için gerçek bir fırsat olabilir. Bu noktada Snapchat'in Instagram ile uygulama bazında rekabet etmek yerine en güçlü özelliği ile ona meydan okumayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap