Sıkça Sorulan Sorular: Facebook’ta spama karşı ne yapabilirim?

Webrazzi TV'de yayınlanan Sıkça Sorulan Sorular'ın bu bölümünde Facebook’ta karşılaşılan Spam mesajları ve spam'e karşı ne yapabileceğinizi anlatıyoruz.

Öncelikle Spam’i tanımlayalım. Spam’i insanlarla istemedikleri içerikler veya istekler ile iletişim kurmak olarak tanımlayabiliriz. 

Bu tanıma, toplu mesajlar göndermek, insanların zaman tünellerinde çok sayıda bağlantı veya görüntü paylaşmak ve şahsen tanımadığınız kişilere arkadaşlık isteği göndermek de dahildir. Spam içerikler, zaman zaman kullanıcıların kötü amaçlı bağlantılara tıklaması veya kötü amaçlı yazılım indirmesi aracılığıyla da yayılabilir.

Aynı zamanda sahtekarların, insanların Facebook hesaplarına erişerek, hesabı spam göndermek için kullandığını da belirtelim. Eğer spam olduğu ortaya çıkan bir şeye tıkladıysanız veya hesabınızda istenmeyen gönderiler, etkinlikler, gruplar veya sayfalarla karşılaşıyorsanız, bunun önüne geçmek için yapabileceğiniz bir kaç şey var. 

Öncelikle hesabınızı güvene almanızı tavsiye ederiz.  Eğer hala hesabınıza giriş yapabiliyorsanız şifrenizi mutlaka değiştirin. Ancak hesabınıza giremiyorsanız, Facebook’a bir form ile başvurarak hesabınızı güvene alabilirsiniz. Bunun dışında eğer arkadaşlarınızdan birisi sizin spam olduğunu düşündüğünüz bir şeyi sürekli paylaşıyorsa, bu kişiyi arkadaşlıktan çıkarmayı, engellemeyi veya şikayet etmeyi deneyebilirsiniz.

Hesap hareketlerinizi inceleyin ve spam olanları kaldırın

Şüpheli girişler olup olmadığını görmek için giriş yapma geçmişinizi kontrol edin. Bunun yanı sıra yakın zamanlı gönderi ve beğenmelerinizi mutlaka inceleyin.  Bu arada Hareketler Dökümünüzü kontrol etmenizi ve istemediğiniz hareketleri silmenizi tavsiye ederiz. Yüklediğiniz uygulamaları ve oyunları kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bu adımın ardından güvenmediğiniz uygulamaları veya oyunları silmenizde de fayda var. Bu kapsamda sizin oluşturmadığınız tüm fotoğraf, gönderi, Sayfa, grup ve etkinlikleri silmenizi de öneririz.

Spam içerikleri Facebook'a şikayet edin

Son zamanlarda Facebook’ta Spam içeriklerle ciddi anlamda mücadele ediyor. O nedenle Facebook’ta spam görürseniz, Facebook’a mutlaka bildirin. Böylece başka kişilerin sahtekarlıklara karşı korunmasına yardımcı olursunuz. 

Eğer Spam paylaşan kişinin hesabının başkasının eline geçtiğini düşünüyorsanız, bu kişiyi uyararak Facebook’un Yardım Merkezi'ni ziyaret etmesini mutlaka söyleyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.