Girişimden halka açık şirkete: Her şey şimdi başlıyor

Girişimden halka açık şirkete: Her şey şimdi başlıyor

Türkiye’nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2018, bugün Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleşiyor. E-ticaret, dijital pazarlama, blockchain, yapay zeka, yatırım ekosistemi, finansal teknolojileri ve e-spor gibi çok sayıda konu başlığının ele alınmaya başlandığı konferansımızda “Start-up'tan halka açık şirkete: Her şey şimdi başlıyor” adlı oturumda Logo Yazılım'ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Tuğrul Tekbulut, Logo Yazılım'ın girişimcilik hikayesini anlattı.

Tuğrul Tekbulut Logo Yazılım'ın 2000'lerde başlayan sürecini şu şekilde özetledi:

Logo Yazılım'a başlarken dünyada Bill Gates'ler, Steve Jobs'lar yeni hikayeler yazarken biz de Türkiye'de bir hikaye yazabiliriz diyerek başladık.

1-2 Mayıs 2000 yılında halka arz edilirken 121.000 hisse satışı yapmak üzere başladık. Şirket halka arz öncesi 37 milyon dolar değere sahipken halka arzdan sadece 2 ay sonra 71 milyon dolara yükseldi. Hemen arkasında internet balonu patlayınca 2001 Mayıs ayında 11 milyon dolara kadar düştü.

Halka arzdan hemen sonra şirketin tamamını satın diye tavsiyeler alsak da bu tavsiyeleri dinlemedik ve satmadık. Satmış olsak bir kaç ay sonra çok daha uygun fiyatlara sattığımız hisseleri geri alabilecektik.

Bir ders olarak girişimcilere tavsiyem, talep geldiği zaman cevap vermeleri olur. Çünkü internet balonu patladıktan sonra 10 yıl boyunca bir satın alma talebi gelmedi.

Tuğrul Tekbulut: Bir teknoloji şirketini bir çimento şirketi gibi değerlendirmemeniz lazım

Logo Yazılım son 10 yılda yatırımcısına yıllık yüzde 30'un üzerinde kazandıran 4. halka açık şirket olarak büyümeye devam ediyor diye belirten Tekbulut Logo Yazılım'ın şu anda yüzde 65.3'ü halka arz sırasında satılan hisseler ve kurumsal yatırımcılardan oluştuğunu açıkladı. Bu hissedarların önemine dikkat çeken Tekbulut içerisinde kurumsal olarak J.P. Morgan, Aberdeen, Swedbank gibi dünya devleri yer aldığını belirtti.

Dünyanın farklı ülkelerinde yatırımlar ve satın almalar yaparken herkesin Türkiye'den bir şirkete yatırım yapmaya çekindiğini belirten Tekbulut, "kurumsal yatırımcılarımızı ve şirketimizi tanıdıkça yabancıların hem bize hem Türkiye'ye bakışları değişmeye başladı" dedi. "Üstlendiğimiz bu rol ile yeni girişimcilerin de önünü açmış oluyoruz."

Kurulduğu zamandan bu yana Logo'nun halka açık hisselerinin %90'ının yabancılar tarafından satın alınmış olduğunu ve sadece yabancıların yatırım yapmaya devam ettiğine değinen Tekbulut "2012 yılında Mediterra'nın yatırımı sayesinde diğer yabancılar daha fazla hisse satın almaya, yatırım yapmaya başladı fakat aynı dönemde Türkiye'den yatırımcılar bize yatırım yapmaya sıcak bakmadılar" dedi.

Global başarı hikayelerine değinen Tuğrul Tekbulut işleri ayakta tutan şeylerden birinin de yatırımcılar olduğunu belirtti. "Amazon bir başarı hikayesi olduysa 20 yıl boyunca bu şirketi kar etmeden ayakta tutan yatırımcılar sayesinde olmuştur. Biz de yerli yatırımcıları bu şekilde ikna edebilirsek Türkiye'den Amazon gibi hikayeler çıkarabiliriz."

Logo'nun yatırım şirketi olan Logo Ventures'in şu ana kadar 2 girişime yatırım yaptığına değinen Tekbulut "şirket kültürümüzle örtüşecek ve bizi bir adım ileri taşıyacak yeni şirketlere de yatırımlar yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.