Google+ güvenlik açığı nedeniyle kapanıyor

Google+ güvenlik açığı nedeniyle kapanıyor

Google'ın sosyal medya platformu olarak hayatımıza giren Google+, yolun sonuna geldi. 2011 yılında kullanıma sunulan ve 2015 yılında büyük bir tasarım değişikliğine uğrayan Google+, hiçbir zaman popüler bir sosyal medya platformu haline gelemedi. Fakat tüketici versiyonunun kapatılacağı açıklanan Google+'ın kapanma nedeni popüler olamaması değil.

Google+ortaya çıkan büyük bir güvenlik açığı nedeniyle kapatılıyor. Konu ile ilgili açıklamalar da yapan Google, söz konusu güvenlik açığının geçtiğimiz Mart ayında düzeltildiğini açıkladı. Güvenlik açığı nedeniyle ulaşılan bilgiler arasında isimler, e-posta adresleri, doğum tarihleri, cinsiyet, profil fotoğrafları, yaşanılan yerler, meslek ve ilişki durumu yer alıyor.

Kapanma sürecinin yaklaşık 10 ay süreceğini ve 2019 yılının Ağustos ayında sonlanacağını da belirtelim. Google'ın açıklamalarına göre Google+ kullanıcı oturumlarının yüzde 90'ı beş saniyeden daha az sürüyor.

Google+'ın sadece tüketici versiyonunun kapatılacağını da belirtelim. Özellikle iş arkadaşları arasındaki iletişimi kolaylaştıran kurumsal Google+ versiyonu ise kullanılmaya devam edecek. Kurumsal versiyonun önümüzdeki dönemlerde yeni özellikler kazanacağını da ekleyelim.

Google+'ın güvenlik açığı nedeniyle kapatılmasının ardından yeni güvenlik önlemleri almayı da hedefleyen Google, servisleri için yeni düzenlemeler getirecek. Yeni düzenlemelerin kullanıcı verilerini korumak için geliştirilen Project Strobe'nin bir parçası olacağını da ekleyelim.

Uygulama erişimleri kısıtlanacak

Yapılacak olan API değişiklikleri, geliştiricilerin Android cihazlar ve Gmail üzerindeki verilere erişimini sınırlayacak. Değişikliklerle birlikte geliştiriciler Android cihazlardaki arama ve sms kayıtlarına ulaşamayacaklar. Gmail için güvenlik önlemleri oluşturulduğunu da belirtelim.

Google, Gmail'in tüketici sürümünün kullanıcı veri politikasını da güncelleyecek. Bu güncelleme ile uygulamaların kullanıcı verilerine erişimleri kısıtlanacak. Yapılacak olan değişikliklerle birlikte izin süreçleri daha yavaş ilerleyecek fakat çok daha güvenli bir çözüm sunulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.