Facebook'un video sohbet aracı Portal ve Portal+ ön siparişe açıldı

Facebook'un video sohbet aracı Portal ve Portal+ ön siparişe açıldı

Ürettiği teknoloji ve araçlarla bir süre önce sosyal ağ tanımının dışına çıkmayı başaran Facebook, Amazon Echo benzeri Portal ve Portal+ ile evinize girmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz günlerde aktardığımız üzere bu hafta piyasa sürülmesi beklenen Facebook Portal ve Portal+ ürünlerine yakından bakalım.

Bugün kullanıcılara tanıtılan Facebook Portal $199 dolar'dan alıcılara sunulurken, Portal+ 349 dolar fiyat etiketiyle dikkat çekti.

Aslında Portal'dan Facebook'un VR tabanlı olamayan ilk donanım projesi olarak bahsedebiliriz. Amazon Echo benzeri bu akıllı hoparlörler, ne yazık ki Facebook'un şu ara karşı karşıya kaldığı problemleri de gündeme getiriyor. Geçtiğimiz aylarda Cambridge Analytica skandalıyla birlikte kullanıcılarının güvenini kaybeden şirket, aynı zamanda #deletefacebook hareketine de maruz kaldı. ABD, Avrupa ve Kanada'da kullanıcı tabanı gerileyen Facebook, gelirlerinde de gerileme dönemini yaşıyor.
Bu anlamda kullanıcıların Facebook'a güvenerek bu yeni aracı evlerine alma süreci biraz zorlu geçebilir. Yine de şirket tüm kullanıcılarının güvenini kaybetmiş değil. Hatta şirketin yaşadığı bu olayların sadece Portal'ın çıkış tarihinde bir ertelemeye neden olduğunu da hatırlatalım. Baharda piyasaya sürülmesi beklenen cihazın Portal ve Portal+ versiyonları şu anda ön siparişe açıldı. Teslimatı ise ABD kapsamında gelecek ay başlayacak.

Portal ve Portal+ 'a detaylı bakış 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu cihazın Portal ve Portal+ olmak üzere iki versiyonu bulunuyor. Bu iki versiyonun da siyah ve beyaz olmak üzere iki rengi mevcut. Cihazın daha küçük ve giriş düzeyi olan versiyonu Portal, Lenovo'nun Google Asistan destekli Smart Display'ini andırıyor. 10 inçlik 1280 x 800 ekranı olan Portal, tabanına entegre 10 wattlık bir hoparlöre sahip. Portal'ın üst kısmında 12 Megapiksellik bir kamerası bulunduğu da belirtelim.

Portal+ ise 15 inçlik 1920 x 1080 döner bir ekranı var. Diğer modelden daha güçlü olan 20 wattlık hoparlöre sahip Portal+, tıpkı Portal gibi üst kısmında 12 megapiksellik bir kamera bulunduruyor. Portaldan daha geniş olmasıyla dikkat çeken cihaz, aynı zamanda 3.3 kg ile neredeyse 3 katı daha da ağır.

Ekran ve hoparlör boyutlarını bir kenara bıraktığımızda Portal ve Portal+'ın aynı özellikleri paylaştığını görüyoruz. İki cihazda ses li komutlarla çalışıyor ve Facebook Messenger üzerinden video aramalar yapabiliyor. Daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz üzere cihazların kamerası görsel tanıma özelliğiyle odadaki insanları algılayarak takip edebiliyor. Yapay zekadan güç alan yazılımı sayesinde sesi yükselterek insanları sesinin de net duyulmasını sağlıyor.

Portal'ı video sohbet özelliği dışında akıllı bir hoparlörden pek bir farkı olmadığını da belirtelim. Facebook Watch da dahil olmak üzere şirketin  içerik  ortaklarından bir çok video izlemenizi sağlayan Portal, haber okumak ya da müzik dinlemek için de kullanılabiliyor. Cihazın ayrıca dijital bir fotoğraf çerçevesi olarak değerlendirilebildiğini söyleyelim.

Bu arada Facebook'un Portal için bir asistan yazılımı üretmediğini de hatırlatalım. Birini aramak ya da sesi kısmak gibi basit kontrolleri algılayabilen Portal, hava durumunu söylemek ya da alarm kurmak gibi daha karmaşık komutlar için Alexa'dan destek alıyor. Portal'ın pazarlama lideri Dave Kaufman ise gelecek günlerde Amazon ortaklığı kapsamında Portal'a daha fazla özellik eklenebileceğinin sinyalini veriyor.

Portal'ın Messenger desteği

Tüm bu özelliklere rağmen Portal ve Portal+ hoparlörlerinin temel özelliğinin video arama olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu nedenle cihaz bünyesinde Facebook Messenger'ın sadeleştirilmiş bir versiyonunu taşıyor. Bu versiyonda gelen kutusu bulunmuyor ve gelen mesajların okunması mümkün değil.

Ancak bir kaç Messenger bağlantınızı "favoriler" olarak tanımlayabiliyor ve onlarla video sohbet üzerinden iletişime geçebiliyorsunuz. Tıpkı Messenger'da olduğu gibi bu kişiler çevrimiçi olduğunda resimleri üzerinde yeşil bir nokta beliriyor.

Video arama deneyimini akıllı kamerayla farklılaştırmayı amaçlayan Facebook, insanların çevrimiçi aramalarda beraber takılıyormuş gibi hissetmesini arzu ediyor. Bu nedenle de kameranın hareket takibine sahip olmasını önemsiyor. 140 derecelik görüş açısına sahip olan kameranın yüzleri alglayabildiğini ancak yüz tanıma teknolojisine sahip olmadığın söyleyelim.

Facebook'un yüz filtreleri artırılmış gerçeklik efektleriyle konuşmaları daha farklı bir deneyime dönüştürdüğünü belirtelim. Görünen o ki; bu özellikler uzakta yaşayan aile büyüklerini ve torunları buluşturmayı amaçlıyor.

Portal ve Gizlilik Kaygıları 

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Facebook'un son dönemde yaşadığı veri güvenliği konusundaki krizler, kullanıcıların aklında yeni soru işaretleri doğurdu. Dolayısıyla bazı kullanıcılar Facebook'un Portal'ı alarak kendi evlerinde veri toplamasına izin vermek istemiyor.

Açıkçası Facebook da bu kaygıların farkında ve bu konuda paylaştığı bir blog gönderisiyle durumu açıklıyor. Facebook'un Portal video aramalarının içeriğini saklamadığını belirten şirket, bu konuşmaları görüntülemediğini ve dinlemediğini de sözlerine ekliyor.

Facebook aynı zamanda Portal aramalarının uçtan uca şifrelendiğini ve eğer bilgilerinizin Facebook'un sunucularında depolanmasını istemiyorsanız sesli komut geçmişinize erişerek onları silebileceğinizi söylüyor.

Şimdilik evlerde yerini almaya çalışan Portal'ın gelecek günlerde kendini ofis ortamında bulabileceğini de söyleyelim. Bu alanda çıkan tüm yeni girişimlere rağmen şirketler video konferans konusunda hala kaliteli ve sorunsuz bir hizmete kavuşamadı. Hali hazırda Workplace ile ofislere giren Facebook ise bu fırsatı değerlendirmeye kararlı. Hatta Kaufmann, Workplace ekibiyle bir araya gelerek bu alanda çalışmaların başlatıldığını da açıkladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.