Instagram kurucu ortakları neden Facebook'u terk ediyor?

Systrom ve Krieger'ın önümüzdeli birkaç hafta içinde şirket ile ilişiğini kesmesi bekleniyor.
Instagram kurucu ortakları neden Facebook'u terk ediyor?

Instagram kurucu ortakları CEO Kevin Systrom  ve CTO Mike Krieger bugün paylaştıkları açıklama ve gönderiler ile Facebook'tan ayrıldıklarını duyurdu. Ayrılık hakkında her hangi bir bilgi paylaşmayan ikili şirkete istifalarını bugün verdi. Systrom ve Krieger'ın önümüzdeli birkaç hafta içinde şirket ile ilişiğini kesmesi bekleniyor.

Bu arada Instagram'ın piyasaya sürülmesinden 8 yıl ve Facebook'un şirketi satın almasının ardından 6 yıl geçtiğini hatırlatalım. Bu uzun dönemin ardından gelen ayrılık, Facebook'un satın aldığı diğer uygulamalar ile ilişkisini düşündüğümüzde pek de şaşırtıcı değil.

Systrom ve Krieger paylaştıkları gönderi ve açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

Merakımızı ve yaratıcılığımızı yeniden keşfetmek için biraz izin yapmayı düşünüyoruz. Yeni şeyler inşa etmek,  geri adım atmayı, bize ilham veren şeylerin ne olduğunu anlamayı ve bunu dünyanın ihtiyaç duyduğu şeylerle eşleştirmeyi gerektirir. Bizim yapmayı planladığımız şey de bu.

Zuckerberg ise bu ayrılık hakkında şöyle konuştu:

"Kevin ve Mike sıra dışı ürün liderleri ve Instagram onların yaratıcı yeteneklerinin bir birleşimi. Geçtiğimiz altı yılda onlarla çalışırken çok şey öğrendim ve bundan gerçekten keyif aldım. Onlara iyi dileklerimi sunuyorum ve bundan sonra inşa edecekleri ürünü merakla dört gözle bekliyorum.

Bu arada bu yıl şirkette yaşanan ayrılıklar Systrom ve Kriegerile sınırlı değil. Bu yılın ilk aylarında Instagram'ın kamu politikası direktörü Nicole Jackson Colaco da şirketten sessiz sedasız ayrılanlar arasında yer alıyor. 2013 yılından itibaren Instagram'da çalışan Colaco, 2009'dan 2013'e kadar Facebook'ta gizlilik yöneticisi görevini üstlenmişti. LinkedIn'de hala Instagram çalışanı olarak görünen Colaco'nun Krieger’ın ayrılık gönderisine “IG çalıştığım en güzel yerdi.” yorumunu yapması da dikkat çekti. 

Peki bu beklenmedik ayrılığın sebebi ne? 

Bu konuda söylentiler Instagram'a istediği özerkliğin verilmemesini işaret ediyor. Satın alma anlaşmasında Instagram'ın özgürce yönetilmesini kabul eden Facebook, bu Mayıs ayında sözünü bozdu. Instagram'ın Ürün Başkan Yardımcısı Kevin Weil'i Facebook'un yeni blockchain ekibine transfer eden şirket, Facebook Haber Kaynağı Başkan Yardımcısı Adam Mosseri'yi de Weil'in pozisyonuna getirdi. Bu arada Mosseri'nin Zuckerberg'in yakın çevresinde olduğunu hatırlatalım.

Söylenene göre ilerleyen süreçte Facebook'un Ürün Müdürü Chris Cox ve Instagram'ın yeni Ürün Başkan Yardımcısı Adam Mosseri'nin Instagram'ı Facebook'a dönüştüren vizyonuna maruz kalan Systrom zorlanmaya başladı. Ancak şirket içinde bunun aksini iddia eden görüşler de mevcut. Özellikle Cox'un bazı konularda Systrom ile uyum içinde çalıştığı da söylentiler arasında.

Yine de konu Facebook ve Instagram'ın ilişkilendirmesi olduğunda Systrom ve Zuckerberg'in çatıştığı belirtiliyor. Systrom, paylaşım seçeneğinin Instagram'da kalması gerektiğini savunurken, Zuckerberg çapraz paylaşım seçenekleriyle Instagram'dan Facebook'a içerik akışı sağlamıştı.

WhatsApp Kurucu Ortakları ve Facebook'un İlişkisi 

Hatırlarsanız Facebook'un çapraz paylaşımın yanı sıra diğer özellikler konusunda da Instagram'ı bir yara bandı olarak kullandığına biz de dikkat çekmiştik. Ancak işler sadece içerikler ve özelliklerle sınırlı kalmadı. Zuckerberg, Instagram'daki linkleri de Facebook'a aktarmak konusunda çalışmalar yaptı. Görünen o ki; Systrom'un bu kararı olumlu karşılaması ise ihtimal dahilinde değil.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Facebook'un satın aldığı diğer uygulamalar ile ilişkisi de aslında pek farklı değil. WhatsApp'ın kurucu ortağı Jan Koum da geçtiğimiz aylarda ayrılacağını duyurmuştu. Bu ayrılığın en büyük nedenlerine baktığımızda ise WhatsApp’ın bir işletme aracına dönüştürülmesi ve kullanıcı verisinin Facebook ile birleştirilmesini görüyoruz.

Ancak tüm bunlara rağmen Koum’u en çok sinirlendiren hamle ise Facebook yöneticilerinin WhatsApp şifreleme sistemini zayıflatmak yönündeki talebi oldu. Koum, ayrılma sürecinde her ay ofise giderek 450 milyon dolar değerindeki Facebook hisselerini tahsil etmeye devam ediyor. Bu esnada WhatsApp'ın diğer kurucu ortağının Cambridge Analytica skandalı esnasında #deletefacebook hareketine destek verdiğini hatırlatalım.

Görünen o ki; hem gelirleri hem de kullanıcı tabanı gerileme dönemine giren Facebook, satın aldığı uygulama ve ürünleri kendisine dönüştürmekten vazgeçmeyecek. Bu esnada bir çok deneyimli ve değerli yöneticiyi kaybeden şirketin, tüm bu gerileme döneminin ana sosyal ağı Facebook'un yönetilme şekli olduğunu ne zaman göreceği ise bilinmiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.