Snapchat'in Amazon'dan ürün almanızı sağlayan görsel arama teknolojisi

Snapchat'in Amazon'dan ürün almanızı sağlayan görsel arama teknolojisi

Sizlere Temmuz ayında aktardığımız Snapchat ve Amazon işbirliğinde yürütülen Eagle kod adlı görsel ürün arama teknolojisi   dün resmi olarak açıklandı. Görünen o ki; Snapchat, e-ticaret devi Amazon'dan aldığı güçle sosyal satış alanında Instagram ve Pinterest'e meydan okuyacak.

Kullanıcılar ise artık Snapchat'in kamerasını fiziksel bir ürün veya barkod okutmak için kullanabilecek. Bu okutma işleminin ardından kullanıcıların karşısına taradıkları ürünü ya da o ürünün benzerlerini gösteren bir kart çıkacak. Bu kartta ürünün adı, fiyatı, ortalama değerlendirme puanı ve Prime mevcudiyeti yazacak. Bu kartlara bastığınızda ise ürünü satın almak için Amazon uygulamasına ya da sitesine yönlendirileceksiniz.

Snapchat bir şarkı, QR Snapcode veya obje tarattığınızda bunu algılayabiliyor, Amazon'un makine görsel teknolojisi ise ürünü bulabilmek için logoları, çizimleri, paket kağıtlarını veya özgün tanımlayıcı işaretleri tanıyor. Bu teknoloji şu an için küçük bir grup ABD kullanıcısına açıldı. Test sürecinin ardından Snap, diğer ülkelerde faaliyet göstermeyi de düşünebilir. Bu yeni özelliğin,  Pinterest'in Lens görsel arama aracına benzerliğine de dikkat çekelim.

Bu arada Snap'in, bu ortaklığın finansal detaylarını paylaşmak istemediğini belirtelim. Snap Amazon'dan alınan her bir ürün için yönlendirme komisyonu alabileceği gibi, yeni bir özellik kazanmak adına ücretsiz bir hizmet de sunuyor olabilir. Üstelik bir Snapchat sözcüsü; şirketin bu hamlesinin arkasındaki motivasyonun, Snapchat kamerasının dijital ve gerçek dünyayı birbirine bağlayan yeni imleç olarak konumlanması olduğunu söylüyor.

Görünen o ki; Snapchat yaşadığı büyüme problemine rağmen, sosyal ağlar arasındaki rekabete güçlü devam etmek istiyor. Özellikle Instagram'ın e-ticaret tarafında attığı adımlar Snapchat'i bu alana yönelmeye itmiş olabilir. Son olarak Hikayelere Alışveriş Etiketleri getiren ve Keşfet sekmesine Alışveriş sekmesi ekleyen Instagram, sosyal ağ tanımını geride bırakarak bir satış platformuna dönüşüyor.

Öte yandan buna benzer adımları atan tek sosyal ağ Instagram değil. Pinterest de bir süre önce ürün etiketlemeyi sağlayan Shop the Look pinlerini açarak aylık 250 milyon kullanıcıya ulaştı. Snapchat de bu özellik sayesinde genç hedef kitlesini satın almaya yönlendirebilir.

Üstelik Murphy Research ve GfK'in yaptığı araştırmalar Snapchat kullanıcılarının, Snap'i kullanmayanlara oranla yüzde 20 daha fazla mobil alışveriş yaptığını gösteriyor. Yine aynı araştırmaya göre Snapchat kullanıcıları yüzde 60 oranında görür görmez plansız bir şekilde satın alma yapıyor. Dolayısıyla bu yeni özellik de platformdaki WOM pazarlamayı bir üst seviyeye taşıyor.

Bu noktada son zamanlarda hem kullanıcılarını hem de gelirlerini kaybetmeye başlayan Snapchat'in bir çıkış yolu bulduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz çeyrekte günlük aktif kullanıcı sayısı 191 milyon'dan 188 milyona düşen Snap, 353 million dolar kaybetmişti. Bu yeni ortaklık Snap'in finansal kayıplarına çare olurken, yeni özellik de kullanıcı büyümesine katkıda bulunabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.