Bildiğiniz gibi Amazon dün resmi olarak Türkiye pazarına giriş yaptı. Amazon'un merakla beklenen kendi markaları Türkiye'de hizmete açılmadı ve e-ticaret sitesinde ürün çeşidi ile birlikte sayısı da yetersiz kaldı.
Bildiğiniz gibi Amazon, kendi stokları dışında da üreticilerin ürünlerini satışa sunabildiği bir pazaryeri olarak hizmet veriyor. Açılışla beraber dikkat ettiyseniz bazı ürünler ilk aşamada oldukça uygun fiyatlarla satıştaydı, Amazon'un 5-10 gibi şaşırtıcı derecede düşük stokları tükenince üçüncü parti satıcılar devreye girdi ve ürünler diğer e-ticaret sitelerinin fiyatlarıyla eşitlendi.
ABD'de Amazon'un kendi stoklarının çoğu zaman daha uygun olması bir gerçek fakat bunun dışında Amazon'un iş ortaklarına sunduğu bazı avantajlar da yok değil. Ama Türkiye'de içeride yeterince ürün olmayışı zaten avantaj veya bir başka deyişle kampanya beklentisini de zayıflatıyor. İlerleyen süreçte artacak ürün gamı ve avantajlar Türkiye e-ticaret pazarında yeni bir rekabeti beraberinde getirebilir.
Türkiye'nin en büyük e-ticaret pazaryerlerinin satıcılardan aldıkları komisyon oranları şu anda yüzde 15 ile yüzde 25 arasında değişiyor. Bazı ürün kategorilerinde rakamlar değişiyor olsa da çoğu zaman yüzde 10 gibi bir komisyon oranının altına düşmediğini söyleyebiliriz.
Amazon'un Türkiye'de uygulamaya başladığı komisyon oranları ise şu anda %6 ile %10 arasında değişiyor. (Bu komisyonun yanında Amazon normalde satıcılardan aldığı aylık 99 TL ücreti de şu anda almıyor.)
Amazon'da komisyon avantajına rağmen içeride ürün sayısı ve çeşidi az
Amazon'un bu komisyon oranları, yeni bir rekabetin habercisi olabilir. Ama bu oranlara rağmen içeride yeterli ürün olmayışı dikkat çekici. Biz mi beklentilerimizi yükselttik bilmiyoruz ama Amazon'da aradığını bulamayınca insan şaşırıyor. Türkiye'de hizmet veren e-ticaret siteleri ise şu aşamada oldukça avantajlı görünüyor. Kullanıcı yorumu, ürün çeşidi ve sayısı yönüyle Amazon'dan önde olan bu e-ticaret siteleri için komisyon neredeyse ikinci planda görünüyor. Komisyonla rekabet etmekten öte daha iyi teslimat gibi müşteri deneyimine odaklanmış görünüyorlar.
Fakat Amazon diğer ülkelerde olduğu gibi yüksek standartlarda hizmet verebilirse -ki burada en önemli şey anlaşmalı kargo ve kurye firmalarına düşüyor- rekabete ciddi bir şekilde dahil olabilir.