Bugün yayınlanacak olan iOS 12'de bizleri neler bekliyor?

Bugün yayınlanacak olan iOS 12'de bizleri neler bekliyor?

Daha önce eylül ayı içinde yayınlanacağı açıklanan iOS 12, sonunda bugün itibarıyla kullanıma açılıyor.

Geçtiğimiz hafta ortasında gerçekleştirilen ve bizim de Türkiye İş Bankası'nın desteği ile canlı bloglama ile sizlere aktardığımız Apple etkinliğinde neredeyse oldukça sınırlı bir zaman ayrılan iOS 12'de bizleri nelerin beklediğinden bahsedelim.

Öncelikle iOS 12'nin iOS 11 yüklü tüm cihazlarda kullanılabileceğini yeniden hatırlatalım. iOS 12'nin en büyük farkı ise hızı demek mümkün. iOS 12 yüklü cihazlarda uygulamaların açılış hızı 2 kat daha fazla olurken, klavye görüntülenme hızı ise yüzde 50 artıyor. Kamera ise yüzde 70’e kadar hızlanıyor.

iOS 12'de artırılmış gerçeklik ön plana çıkıyor

iOS 12 ile Apple, artırılmış gerçeklik alanında insanları eğitmek amacıyla Measure uygulamasını geliştirdiklerini duyurdu. Bu uygulamayla herhangi bir objenin boyutlarını kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz veya internetten bulduğunuz bir ürünün fotoğrafını kameraya ekleyerek, o ürünün odanızda nasıl duracağını da görebiliyorsunuz. ARKit 2 ise iOS 12 ile birlikte artık çoklu oyuncuyu destekliyor. Böylece masaüstü oyunları tam anlamıyla dijitalleşiyor demek de mümkün görünüyor.

iOS 12 tanıtımının önemli başlıklarından ise Fotoğraflar odağındaki yeniliklerdi. Güncellenen Fotoğraflar Uygulaması ile fotoğraflar içinde arama yapabilmek mümkün hale geliyor. Üstelik bunu yaparken konum, etkinlik gibi farklı filtreler kullanılabilecek. iOS 12 ile artık, beraber fotoğraf çektiğiniz bir arkadaşlarınız otomatik olarak tanımlanacak ve fotoğrafı onunla paylaşıp paylaşmak isteyip istemediğiniz size sorulacak.

Siri’nin ön görülebilen önerilerde bulunmasını sağlayan Shortcuts uygulaması da iOS 12'yle gelen özelliklerden biri. Shortcuts uygulamasında klasörler oluşturarak Siri’nin size akıllı önerilerde bulunmasını sağlayabileceksiniz. Shortcuts Editor’e sürükle- bırak prensibiyle eklediğiniz planları böylelikle sesli olarak yönetebileceksiniz.

iOS 12 ile uygulamalar da güncelleniyor

iOS 12 ile birlikte bazı uygulamalar da güncelleniyor. Bu uygulamalardan ilki Apple News oldu. Apple News artık masaüstünde de yer alacak. Apple Stocks uygulamasına News uygulaması entegre edilerek, ekonomi haberlerinin Stocks uygulaması üzerinden direkt olarak erişilebilir olması da iOS 12 ile sağlanıyor. iOS 12 ile güncellenen bir diğer uygulama ise iBooks oldu ve güncellemeyle beraber ismi de Apple Books olarak yenilendi. Güncellenen Carplay uygulaması da üçüncü parti uygulamalara açılırken, eklenen ilk üçüncü parti uygulama ise Google Maps oldu.

iOS 12 ile “rahatsız etme” özelliği “gece rahatsız etme” olarak güncellendi, böylece sabah olduğunda bildirimler gelmeye devam edecek diyebiliriz. Gelişen bildirim kontrol yöntemi ile uygulamaların bildirimleri de kolaylıkla kapatılabilecek.

Uygulamaların kullanım süresi isteğe göre sınırlanıyor

Yeni güncelleme ile uygulamaları sınırlandırmak da mümkün hale getirildi. Artık uygulamaları ne kadar kullanmak istediğinizi belirleyebilecek ve limite yaklaştığınızda bildirim alabileceksiniz. Uygulama kullanımınıza yönelik detaylı raporlar da iOS 12’nin yeni özelliklerinden biri, böylece her şey kontrolünüz altında olacak.

Kendinizi animoji'leştirebileceğiniz iOS 12 ile birlikte memoji’ler de ön plana çıkacak. iOS 12’nin eğlenceli yeniliklerinden biri kendi memojinizi kolaylıkla oluşturabiliyor olmanız gibi görünüyor. Üstelik yeni güncelleme ile koala, kaplan, hayalet ve T. rex animojileri de iPhone'larımızdaki yerlerini alıyor.

iOS 12 güncellemelerinden en önemlisi Facetime’a geliyor. Facetime aracılığıyla artık grup görüşme gerçekleştirilebiliyor ve grup görüşmeler 32 kişiye kadar destekleniyor. Ayrıca iOS 12'nin ABD'de, acil durumlarda 911 ile kişilerin konumunu paylaşacağını da hatırlatalım.

iOS 12 ile Safari, web sayfalarındaki Paylaş düğmeleri ve yorum araç takımları, kullanıcı izin vermediği sürece kendisini izlemeyecek. Böylelikle Apple'ın gizlilik ayarlarına önem verdiğini bir kere daha anlıyoruz.

iPhone 5s ve sonrası tarafından desteklenecek olan ve public betası haziranın sonunda yayınlanan iOS 12'nin hangi cihazlarda kullanılabileceğini aşağıdaki listeden görebilirsiniz.

iOS 12'yi hangi cihazlar kullanabilecek?

Ayrıca iOS 12 ile birlikte watchOS 5'in de bugün yayına alınacağını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.