Apple WWDC 2018'de ARkit 2'yi tanıttı

Apple'ın gelenekselleşen geliştirici konferansı WWDC'de bu yıl artırılmış gerçeklik (AR) alanında yapılan yenilikler dikkat çekti. Etkinliğin ilgi çeken yeniliklerinden biri olan ARkit 2, çoklu oyuncu desteği ve sanal nesnelerin bir alana yerleştirilip onun sabit kalmasını sağlayan yeni bir mod ile tanıtıldı.

Gelişmiş yüz izleme, 3 boyutlu nesne algılama ve gerçekçi oluşturma özellikleri de dikkat çeken diğer özellikler arasında yer alıyor.

Sunum sırasında oldukça ilgi çeken çoklu oyuncu modu, aynı oyunu sanal ortamda oynamak veya aynı nesneyi sanal ortamda beraber görüntülemek için iki veya daha fazla kişinin veri paylaşımına izin veren bir özellik olarak dikkat çekiyor.

Sahnede Lego tarafından ARkit 2'nin sanal dünya ile fiziksel dünyayı nasıl birleştirdiği güzel bir örnek ile gösterildi. Demoda, sahnede bulunan Lego'dan yapılma bir yapı, iPad ile tarandı ve taramayı yapan kullanıcıların ekranında belirdi. Bu adımdan itibaren kullanıcılar bu Lego binanın çevresine yapabilecekleri ek binaları ve araba gibi şeyleri ekleyerek fiziksel olarak orada duran yapıyı geliştirmeye başladılar. Bunu bir oyun gibi düşünecek olursanız eğer 4 kişiye kadar beraber oyun oynayıp görevleri beraber tamamlayabilir veya rakip olarak bir şeyler yapabilirler.

Apple ayrıca, USDZ adlı yeni bir AR formatı oluşturmak için Pixar ile birlikte çalıştıklarını duyurdu. Yeni geliştirilen format, iOS'ta desteklenecek şifrelenmemiş bir zip arşividir diyebiliriz. Bu sayede, AR'daki nesneler, tarayıcıda (Safari'de), dahili Mail uygulamasında veya Apple ekosisteminin parçası olan başka herhangi bir şeyle konuşabilir ve deneyimlenebilir. Yani ilerleyen dönemlerde herhangi bir Apple uygulaması üzerinde de artırılmış gerçeklik deneyimi görürsek şaşırmamalıyız. (Safari ile ziyaret ettiğiniz herhangi bir sitede bulunan bir kıyafeti AR aracılığıyla üzerinizde görüp satın almak fena olmazdı değil mi?) Adobe ayrıca Creative Cloud'un da USDZ desteğine sahip olacağı duyurulan gelişmelerden.

ARkit 2'nin bir parçası olarak yeni geliştirdikleri Measure uygulamasını da tanıttı. Bu uygulama temel olarak herhangi bir şeyin boyutlarını belirlemenize olanak sağlıyor. Uygulamayı açıp ölçmek istediğiniz objenin bir köşesine veya ucuna tıklayıp uygulamada gösterildiği gibi çizgi boyunca sürüklemeniz yeterli olacak.

Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlerle paylaştığımız WWDC 2018 etkinliği keynote oturumuna ilişkin tüm detayları toplu olarak canlı bloglama altında bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.