118 milyon dolar yakan drone girişimi Airware kapandı

118 milyon dolar yakan drone girişimi Airware kapandı

Drone'lar için işletim sistemi geliştirme hedefiyle yola çıkan Airware adlı girişim, çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile birlikte kapandıklarını açıkladı. Drone konusu henüz bu kadar yaygınlaşmadığı yıllarda, 2010 yılında kurulan girişim, 2013 yılında aldığı ilk yatırımla birlikte radarımıza girmişti. Fakat bugüne kadar aldığı yatırımları iyi değerlendiremeyen şirket, bugüne dek aldığı toplam 118 milyon dolarlık yatırımı yakarak sıfırı tüketti.

Geçmişte NASA ile dahi işbirliği yapan girişim, yüksek rekabetin olduğu savaşta yenik düştü. Airware'in ilk amacı, drone'lar için geliştirdiği yazılımla birlikte bir ekosistem oluşturmaktı. Kısacası drone'ların iOS ya da Android'i olmak, bir ekosistem yaratmak istemişlerdi. İlk etapta iyi giden işler, bir drone için yazılmış ilk otomotik pilotu yazılımlar Airware'in ismini duyurmasını sağladı. Bu aşamada farklı drone girişi satın alımları bile yaptı. Ancak çabaları yeterli olmadı, çünkü diğer drone üreticileri de artık yazılım konusuna eğilmiş ve kendi yazılımlarını geliştirmeye başlamıştı bile.

Rekabete kurban gitti

Çin'in DJI'ı ile başa çıkamayan Airware, son dönemlerde kendi çabalarıyla donanım üretme işine de girdi. Kısacası Airware'in amacı kendi drone modellerini piyasaya sürmekti. Ancak bu pivotu gerçekleştirme konusunda da geç kalan girişim bu sırada yatırımcıların inancının kırılmasına vesile oldu ve yeni para kaynakları da yaratamadı.

Airware'in işsiz kalan 140 çalışanı ise bu kapatılma haberinin ardından oldukça şaşkındı. Çünkü çok kısa bir süre önce Airware yeni bir ortaklık planladığının duyurusunu yapmıştı. Bazı çalışanlar ise yazıştıkları Slack grubunda, girişimlerinin daha önce Cat ya da Mitsubishi tarafından satın alınmasının gündemde olduğunu işaret ettiler. Fakat öyle görünüyor ki girişimin bu son satış çabaları da iyi gitmemiş ve Airware, kapatılan girişimler arasındaki yerini almış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.