Airware ve NASA drone trafik sistemi geliştirmede işbirliği yapacak

Airware ve NASA drone trafik sistemi geliştirmede işbirliği yapacak

İnsansız hava araçları için yapay zeka geliştiren ve drone'ların hem donanımsal hem de yazılımsal ihtiyaçlarını yakından bilen Airware, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Andreessen Horowitz ve Google Ventures'dan 10.7 milyon dolarlık bir yatırım almıştı. Anlaşılan yatırım Airware'in gücüne güç katmış olacak ki, an itibariyle NASA ile birlikte çok önemli bir sistemin kurulumunu gerçekleştirecekler.

İnsansız ve uzaktan kontrol edilebilen hava araçlarının sayısı ve yetenekleri gün geçtikçe artıyor. Bu durum, pek çok tehlikeyi de beraberinde getiriyor olabiliyor ve tıpkı havacılıkta olduğu gibi bunların bir ulusal/uluslararası trafik kontrol sistemi olması çok önemli. Özellikle askeri amaç dışında gerçekleştirilen sivil uçuşların düzenlenmesi ve kurallara uyması gerekiyor.

Hemen Eylül ayının başında Merve yazdığı yazıda NASA'nın bu sistemi geliştirmeyi üstlendiğini ve drone'lar için bir trafik kontrol sistemi geliştirmeye başlayacağını belirtmişti. NASA'nın amacı hem ABD'de önemli ve saygın bir kuruluş olması hem de hükümet ile yakın çalıştığı için  drone'ların bazı askeri bölgelerdeki sırlarını gizleyebilmeyi sürdürme hedefleniyor.

Bildiğiniz gibi drone'lar zaman zaman tehlikeli bölgelere yönlendirilebiliyor, havalimanı yakınlarında uçurulan insansız hava araçları uçaklar için tehlike arz edebilir duruma gelebiliyorlar. Hem güvenlik maksatlı hem de bazı uçuşa yasak bölgeleri belirtebilmek adına yaşanabilecek kazaları önleyecek yeni trafik kontrol sistemi, sivil insansız hava aracı meraklılarını da sevindirecek. Bundan sonra yanlışlıkla başı derde girmekten kurtulacak pek çok drone pilotları adına iyi bir gelişme. Aynı zamanda drone sayılarının artmasıyla yaşanabilecek kazaları da büyük oranda önleyeceğini tahmin ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.