Jaguar Land Rover, 'sanal gözler' ile yayaların otonom araçlara olan güvenini artırmaya çalışıyor

Jaguar Land Rover, 'sanal gözler' ile yayaların otonom araçlara olan güvenini artırmaya çalışıyor

Seviye 4 ve Seviye 5 olarak bilinen otonom araçlar, yayalar için ne kadar güvenli? Sizin yanıtınız ne olur bilmem ama, American Automobile Association'ın yaptığı bir araştırmanın sonuçları, araştırmaya katılan kişilerin %63'ünün gelecekte otonom araçların, yaya güvenliğini sağlayamayacağına yönelik endişeleri olduğunu gösteriyor.

Bu oran, her geçen gün hayatımıza daha fazla entegre olan endüstri 4.0 çözümlerine adapte olmaya çalışan insanoğlunun tam olarak bilinmeyene karşı yaşadığı bir korku olarak da nitelendirilebilir.

Jaguar Land Rover mühendislerinin ve psikologların katıldığı ortak projede ise otonom araçlarda yer alacak 'sanal gözlerin', bu konuda kapsamında yaya güvenini arttırır mı? sorusunun yanıtını arıyor.

Korkulara ve önyargılara sanal göz ile son vermek isteyen Jaguar Land Rover, bu sayede teknolojinin insanoğlunun aklında tasarlanmasını da sağlamayı amaçlıyor.

Akıllı kapsüller, Coventry'deki bir cadde uyarlamasında otonom olarak hareket ederken,  yolun karşısına geçmeyi bekleyen yayaların davranışları analiz ediliyor.  Yuvarlak, baygın gözleri ile çizgi film dünyasından çıkmış görünüşüne sahip akıllı pod, naif bir halde göz teması kuruyor.

“Gözler” Jaguar Land Rover’ın Future Mobility bölümünde çalışan gelişmiş mühendislerden oluşan bir ekip tarafından tasarlandı.  Gözleri ile yayayı arayan akıllı kapsül, doğrudan onlara bakmaya çalışıyor. Bakışları ile yayaları tanımladığını ima eden pod, yaya karşıya geçene kadar herhangi bir hareketten kaçınıyor.

Böyle bir göz teması yayaların otonom araçlara olan güvenini artırır mı? Bu sorunun yanıtını Jaguar Land Rover'da Future Mobility Research Manager'dan Pete Bennett vermeye çalışıyor. Bennett'e göre, sanal gözler ile yarının giderek artan otonom dünyasının nasıl dönüştüğünü anlamak önemli. Bennet, "insanlara bir aracın niyeti hakkında bilgi vermenin faydalı olup olmadığını ya da sadece bir yayanın tanındığını bilmesi, araca olan güveninin artması için yeterli olup olmadığını bilmek istiyoruz" diyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.