Otomobil üreticisi Porsche'den, teknoloji şirketi Uber'e, havacılık şirketi Airbus'a kadar bugün farklı sektörlerin önde gelen isimlerinin benzer bir hedefi var: Uçan otomobil fikrini hayata geçirmek.
Bu fikri hayata geçirebilmek için ise şirketlerin çabası kadar, devletlerin desteğinin de önemi büyük. Zira hem hava taşımacılığına yönelik regulasyonların düzenlenmesi hem de yaratılacak ek kaynaklar, uçan otomobil konseptinin hayata geçirilmesi konusunda güçlü adımların atılmasını sağlayacak.
Bu teknolojik yenilik ise, hali hazırda endüstri ve teknoloji konusunda lider olan ülkelerin arasındaki rekabeti kızıştırıyor. Uber'in ABD Hükümeti ile uçan otomobillere yaptığı ittifakın ardından bir açıklama da Japonya'dan geldi.
Japon Hükümeti, bu yıl otomobil endüstrisinin dışında daha fazla şirket getirme umuduyla uçan otomobillerin hayata geçirilmesini tartışmak için bir kamu-özel konseyi kurma çalışmalarına başlıyor. Uber ve Boeing'in de dahil olduğu ve hükümetin öncülük ettiği 21 şirket ve organizasyon gelecek on yıl içinde ülkede hava taşımacılığında uçan otomobil konseptini hayata geçirmek ve yaygınlaştırmak istiyor.
Artık bilim-kurgu konsepti kadar uzak olmayan bu araçların en büyük özelliklerinden birisi de sürücüsüz olmaları. Özellikle dikey iniş ve kalkış yapabilme kabiliyetine sahip olabilmeleri için bir rotor sistemi geliştirmeye çalışan şirketler, şimdilik bunun prototipini oluşturma aşamasındalar. Bu konuda yatırımlar da dikkat çekiyor. Amerikan Ordusu, Uber'e geçtiğimiz aylarda rotor sisteminin prototipine yönelik 1 milyon dolarlık bir yatırımı yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.
Japon hükümeti, uçan otomobilleri ülkenin trafik sorununa yönelik başarılı bir çözüm olarak görüyor. Trafik sıkışıklığının önlenmesinin yanı sıra uzak bölgelere erişim ve turizmin canlanmasında da payının olabileceği düşünülüyor. Japonya yetkililere göre uçan otomobilleri görme tarihi ise oldukça yakın. Zira ülkede otomobil ve havacılık endüstrilerinde çalışan gönüllü bir grup olan Cartivator, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın açılış törenleri sırasında uçan araçları göstermeyi amaçlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap